tirsdag 26. april 2011

Blå vår


Etter den siste tidens varme har det virkelig blitt fart på flere av løkene og staudene i hagen.  Det er jammen deilig endelig å se at det spirer og gror igjen, og så er det jo fint å kunne vise noe annet enn bare faktainnlegg om fugler og sommerfugler. Her er noen av de blå innslagene i hagen akkurat nå, pluss et par som ble kjøpt for å pynte opp på terrassen i påsken.

IMG_8162
Vår i en krukke, små lyseblå fioler

IMG_8167
Omphalodes verna - Vårkjærminne

IMG_8141 IMG_8191
Krokus

Muscari - Perleblomster

IMG_8175
Chionodoxa luciliae – Snøstjerne

IMG_8195 IMG_8146
Den første Brunnera’n har så vidt startet blomstringen

Iris ‘Harmony’

IMG_8163
Plenen er full av Scilla

IMG_8156 IMG_8165
Horensia

Puschkinia scilloides

onsdag 20. april 2011

Tistelsommerfugl


Tistelsommerfugl

Tistelsommerfugl (Vanessa cardui) tilhører dagsommerfuglene.  Den overvintrer ikke i Norge, men flyr nordover om våren bl.a. til Norge og legger egg. I løpet av sommeren dør den voksne sommerfuglen og om høsten flyr de unge sommerfuglene sydover (Sør-Europa, Afrika og Midt-Østen).

Tistelsommerfugl-(2)

Enkelte år er den sjelden, andre år kan man se mange av dem over hele landet, men den er vanligst i Sør-Norge.  Tistelsommerfuglen er den sommerfuglen som har den største naturlige utbredelse i verden og man kan se de stort sett over hele jorden.

Tistelsommerfugl-(3)

Vingespennet er mellom 5 og 6 cm. Fargene er orange og brun med sorte og hvite markeringer.  Den holder gjerne til der hvor det vokser tistler, men også på blomsterrike steder.

onsdag 6. april 2011

Endelig er det noe som blomstrer


Jammen er det godt å se at det endelig blir vår. I går oppdaget jeg at klosterklokkene hadde begynt blomstringen og sto og lyste opp i hjørnebedet :-)

IMG_8106

Men det er fremdeles mye snø i hagen, det er stort sett bare stien jeg har måket bort til drivhuset og skjulet som er bare.  Nå håper jeg bare at mildværet som er meldt rask får resten til å forsvinne.

IMG_8098 IMG_8096

Det jeg imidlertid er aller minst fornøyd med er hva som skjedde da de ryddet veien her for noen uker siden.  I stedet for å kjøre bort snøen (som de gjorde i alle de andre veiene i nabolaget) brukte de freser for å fjerne snøen. 

Bildene under viser godt hvor den havnet!  Nå er både bed og plen fulle av hardpakket is (haugene var mer enn dobbelt så store som nå) blandet med salt og grus, og jeg har ikke store forhåpninger til rosene som står under ishaugen.  Får jeg “ånden over meg” i løpet av helgen tror jeg at jeg skal prøve å få hevet noe av det ut i veien igjen.

Men først skal jeg på Hagemessen på fredag og til Trine for å hente stauder på lørdag.

IMG_8107 IMG_8109

lørdag 2. april 2011

Fiskemåke

Fiskemåke2

Fiskemåken (Larus canus) er en av våre vanligste måkearter og er utbredt over hele landet fra ytre kyststrøk til høyereliggende områder opp til 1300 m.o.h.

Den er en av de minste måkene og veier ca. 300 – 500 gram, er mellom 40 – 45 cm lang og har et vingespenn mellom 100 – 110 cm.

Den er utbredt i Europa, Asia og Nord-Amerika.  Mange av måkene overvintrer på vestlandet, mens andre (de sørnorske) drar ut av landet i august/september nedover til kystområdene i Danmark, Skottland, den engelske kanal og nedover til Portugal.

Jakt på fiskemåke er tillatt i hele landet fra 21. august til siste dag i februar.

Fiskemåke3

Fiskemåkens sang kan du høre her (via fuglar.no)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin