fredag 15. oktober 2010

Hagebesøk: Skansen, Stockholm

Besøksdato: Juli 2009
Åpningstid: Se hjemmesiden for åpningstider som varierer gjennom sesongen/de ulike arrangementene.
Inngangspenger: Se hjemmesiden for priser som varierer gjennom sesongen/de ulike arrangementene.
Hjemmeside: http://www.skansen.se/
Adresse: Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
Box 27807
115 93 STOCKHOLM
Telefon 0046 08 442 80 00
Hvordan ta seg dit:

Skansen ligger på Djurgården i Stockholm. Du kan benytte buss 44 og 47 eller trikk (linje 7) fra Norrmalmstorg/Nybroplan eller ferge fra Slussen.

Å gå er også en fin mulighetl  Vi tok bena fatt fra sentrum langs Strandvägen og kaien. En flott tur på ca 20-30 minutter.

Skansen er et fantastisk sted med noe å se på og delta i for hele familien.  I dette innlegget konsentrerer jeg meg om det som er plante- og hagerelatert på Skansen – og det er faktisk ganske mye :-)

Skansen
Skansen ble etablert i 1891 og allerede da ble det plantet trær, busker og blomster for å få det karrige stedet ned mot havet til å bli en grønn oase.  Meningen var at de forskjellige gårdene skulle gi et bilde av lanskapet og bygdene de kom fra.  I dag er Skansen er en kjempestor park med mange hager, blomsterbed, natur- og jordbrukområder.


Möjligheternas trädgård
Dette er en hage hvor den ene er tilpasset personer med dårlig syn/blinde, og den andre for bevegelses- og synshemmede. 

Hage for personer med dårlig syn/blinde
Denne hagen er laget med rette vinkler og uten svinger. Det er i hovedsak plantet ut planter i opphøyde bed i rødt, gult eller hvitt slik at de skal synes godt mot de grønne bladene.  Det er også lagt vekt på å benytte planter med ulik struktur og duft.
Möjligheternas-trädgård

Hage for bevegelseshemmede
Denne hagen er tilrettelagt for rullestolbruker og har opphøyde bed.  Her har man prøvd å benytte mer runde former og lettstelte planter.
Möjligheternas-trädgård3Möjligheternas-trädgård2

Hage for hørselshemmede
I denne delen er synsinntrykk, duft og følelse de viktige elementene.  Her har man lagt vekt på planter som lokker til seg fugler og sommerfugler samt planter som beveger seg i vinden.
Möjligheternas-trädgård4 


Fjärilsträdgården

Fjärilsträdgården ble innviet i 1998 og ble til gjennom et samarbeide mellom Skansen og Svenska naturskyddsföreningen.  Den ligger i tilknytning til Skånegården og er full av planter som tiltrekker seg sommerfugler.

Skånska 

Koloniträdgårdarna
Skansen har to kolonihagehytter som ble flyttet fra Södra Tantolunden, på Södermalm i Stockholm 1997.  Den røde representerer 1920-tallet og den gule 1940-tallet.

1920-tallets hytte er meget enkel og hagen domineres av frukttrær, grønnsaker og poteter samt enkelte stauder.

1940- tallets hytte er noe mer bekvem og koselig.  Da bygde man terrasser og hadde hagemøbler.  Det var vanlig med roser og sommerblomster samt et større utvalg av stauder.

Kolonistugor Kolonistugor2


Kyrkhultsstugans örtagård
Urtehagen ligger i tilknytning til Seglora kirke som er en bygning fra en bondegård i Blekinge og har vært på Skansen siden 1891.Skansen2


Örtagården

Denne urtegården ligger bak Vaktstugan i utkanten av “stadskvarteret” og har vært der siden 1892, men da som kjøkkenhage.  I 1914 ble den endret til en urtehage.  Dagens urtehage ble laget i 1964, tegnet av Walter Bauer. 

Urtegården5
Urtehagen inneholder drøyt 100 forskjellige kryddervekster, medisinplanter og prydvekster og er omgitt av hekk av syriner.  Midt i urtehagen står det en sølvaktig glasskule som er omgitt av bondepioner.

Urtegården2UrtegårdenUrtegården4


Rosengården

Rosehagen ble tegnet av hagearkitetk Walter Bauer i 1964 og ligger mellom Sagaliden og Swedenborgs lysthus. 

Rosengården3

Den er delt inn i 16 deler, hvor 12 er helt kvadratiske omgitt av buksbomhekker og inneholder drøyt 50 forskjellige rosesorter.  Rosene er for det meste gamle sorter, men noen nyere, moderne remonterende er plantet innimellom for å få en mer konstant blomstring.

Rosengården Rosengården2  Rosengården4 


Skogaholms köksträdgård och park
I tilknytning til Skogaholms herregård finnes Skansens største hage som viser hager og parker slik de var på slutten av 1700-tallet.  Dette arealet består av en kjøkkenhage innrammet av frukttrær og bærbusker samt en prydhage.

Skogaholm4

Skogaholm3 Skogaholm2


Prydhagen ligger husets bakside og oppdelt etter mønster av en fransk barokkhage med lave steinterrasser og trapper og mye bruk av buksbom.  Rundt hele Skogaholm er det plantet en hekk av lind samt en lindeallé.Skogaholm    

Skånegårdens have
Ved Skånegårdens sydside ligger det en koselig hage tegnet av Bill Agerheim i 1983.   Her finner du gammeldagse roser, stauder og sommerblomster samt kryddervekster, bærbusker og en frukthage.
Skånska3
Gården ble gitt til Skansen i 1973 av dens daværende eier og samme år ble den flyttet til Skansen.  På det tidspunktet var det lite igjen av den opprinnelige hagen, men de plantene som fantes ble også flyttet med.  For å få til et mest mulig autentisk miljø gjorde man en omfattende dokumentasjon av hvilke vekster som hadde vært rundt de enkelte bygningene samt bruk av gamle fotografier.Skånska2 


Växthuset
Växthuset står inntil Skånegården og Fjärilsträdgården og ble bygget vinteren 06/07.  Her aler Skansens hagelag opp grønnsaker samt en del sommerblomster som blir plantet ut rundt om på Skansen.  Om sommeren er Växthuset fullt av Pelargonium samt at det finnes en liten sommerfuglutstilling i en liten del av huset.
Pellisutstilling3
Pelargoniumustillingen pågår:
1 juli - 31 august kl 10-22,
1 - 30 september kl 10-20

 PellisutstillingPellisutstilling2

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin