søndag 24. oktober 2010

Dahlia ‘Myama Fubuki’

DahliaMyama-Fubuki 

Type: Dekorativ
Blomsterstørrelse: 10 – 15 cm
Høyde: 100 – 120 cm
Foredler: Ukjent

IMG_0240Hvite-georginer Denne ble kjøpt i fjor. Etiketten sa 110 cm, men den ble i allefall drøyt 130 cm høy.
I år ble den ikke like høy, men det er det nesten ingen av georginene som gjorde.  Det får nok det elendige været og sen planting ta skylden for.

‘Myama Fubuki’ er en flott helhvit georgine som gir veldig mange blomster og egner seg utmerket til snitt.

lørdag 23. oktober 2010

Toppmeis

Toppmeisen har jeg dessverre ikke hatt på besøk her i hagen, så disse bildene er hentet fra hytta i Gudbrandsdalen hvor vi har sett den av og til på fuglebrettet.  Og som bildet viser bryr de seg tydeligvis ikke noe om at de må dele plassen med ekornet :-)

Toppmeisen (Lophophanes cristatus tidligere Parus cristatus) er en fugl i meisefamilien som blir ca 12 cm lang, og veier ca 11 gram. 

Toppmeis2

Toppmeisen har en pussig fjærtopp på hodet som gjør den lett gjenkjennbar.  Den har en veldig markert svart og hvit hodetegning. Den er gråbrun på oversiden, mens undersiden er mer lysegrå.  Den spiser små insekter og edderkopper om sommeren og frø om vinteren som den gjerne har hamstret fra våren og utpå høsten.

Toppmeisen er en sosial fugl som gjerne holder seg sammen med andre fugler om vinteren og ses ofte sammen med granmeis, svartmeis og fuglekonger.

Toppmeis

Fuglen hekker fra mai til juni og bygger rede i uthakkede trehull.  Her i Norge finnes toppmeisen i Sør-Norge og nord til Nordland.

fredag 22. oktober 2010

Svartmeis

Jeg har fremdeles ikke fått igjen kameraet fra reparasjon så da henter jeg frem bilder fra i fjor høst da svartmeisen var en hyppig gjest her i hagen.

Svartmeisen (Periparus ater tidligere Parus ater) er den minste fuglen i meisefamilien.  Den er ca. 11 cm lang veier ca. 9 gram.

Hodet er svart og den har en hvit flekk i nakken og hvite flekker på kinnene.  På oversiden er den grå, mens undersiden er lysere grå/beige.

Svartmeis-(2) 

Selv om Svartmeisen mest naturlig hører hjemme i barskog er den en hyppig gjest i hagen.  Svartmeisen er en sosial fugl som gjerne holder seg sammen med andre fugler om vinteren og kan ofte ses i flokker sammen med granmeis og fuglekonger (men de har jeg ikke sett her hos meg).  Den er utbredt over det meste av Norge nord til Tromsø.

Svartmeisen foretrekker å spise insekter og edderkopper i tillegg til frø fra bartrær (spesielt gran).

Svartmeis-(3)Svartmeis-(5)Svartmeis-(4)Svartmeis-(6)

Svartmeisen hekker fra april til juli og kan få to kull i året.  Redene blir som oftest bygd i trehull, men kan også finnes i fuglekasser, i fjellsprekker og hulrom på bakken.

mandag 18. oktober 2010

Dahlia ‘Lavender Perfection’

DahliaLavender-Perfection 

Type: Dekorativ
Blomsterstørrelse: 20 – 25 cm
Høyde: 100 – 110 cm
Foredler: Heath Johnston (New Zealand), 1951

 
Dette er bare en helt fantastisk plante – i bedet. Den egner seg nemlig ikke så veldig godt til snitt (må i tilfelle være i dekorasjoner, eller 1 stukket ned i en vase) fordi de nydelige, rosa blomstene blir enormt store, 25 cm i diameter og stilken har vanskelig for å holde den oppe.  Blomstene har en nydelig lavendel/rosa farge.

På etiketten sto det at den skulle bli 100 cm, men hos meg har den litt avhengig av hvor den står blitt nærmere 150 cm – mye sol gir høyere plante.

IMG_0424

søndag 17. oktober 2010

Prosjekt: Fra skvallerkål til drivhus og barnehage

Mye har skjedd både med hus og hage siden vi kjøpte det for snart 5 år siden.  Heldigvis gjorde vi mesteparten av renoveringen innendørs før vi flyttet inn og har konsentrert oss mye om prosjektene utendørs de siste årene.

En av dem var å få skikk på det sydvestre hjørne av tomten som stort sett besto av alle typer ugress du kan tenke deg, men aller mest av skvallerkål.  I tillegg var det en del bærbusker, men de var knapp synlige på grunn av  brennesle og vindel.

IMG_9370

Høsten 2006 gikk vi løs på herligheten og fikk fjernet både villbringebær, rips- og solbærbusker og en del ugress.  Siden naboen hadde brukt denne delen av tomten til kompost(!?) var det faktisk veldig bra jord der.  Jeg startet jobben med å lage et bed, men som dere ser gikk skvallerkålen foreløpig av med seieren.

201_0184 201_0195

Våren 2007 startet jeg opp igjen med å lage bed og det var utrolig hvor mye ugress, røtter og søppel(!) jeg fjernet, men etterhvert fikk jeg da satt ned noen planter i bedet.  Men som bildet viser lever skvallerkålen i beste velgående i bakgrunnen av bedet.  Og alle som har vært utsatt for denne planten vet at skvallerkål har utrolige røtter og sprer seg i voldsom fart, dvs det tok ikke lang tid før det meste av planter var overgrodd av ugress.

207_0766 209_0956

I løpet av sommeren 2007 satt min kjære opp drivhuset på deler av området (så slapp jeg å fjerne ugress der i allefall) og det begynte etterhvert å ligne på noe.

213_1387 214_1459

Sommeren 2008 begynte det å gro seg virkelig til i bedet, og med iherdig luking 2-3 ganger i løpet av sesongen klarte jeg faktisk å holde skvallerlkålen sånn noenlunde i sjakk.  Men fremdeles hadde vi ikke gjort noe med området bak drivhuset/bedet og det florerte med både skvallerkål, brennesle, vindel og diverse andre typer ugress.

IMG_7164 IMG_7154

Våren 2009 fikk vi endelig lagt lokk på skvallerkålen!  Ved hjelp av tykk plastduk og bark forsvant endelig skiten (bortsett fra at naboen har plenty hos seg og ikke gjør noe som helst for å fjerne den).

IMG_6144 IMG_6199

Det er jo ikke så pent å se på et felt med bark så for å skjule det litt satt vi også opp espalier og lagde en gang i midten av bedet for enkelt å komme inn i barnehagen.  Til neste år kommer jeg nok til å plante noen busker/planter langs “terrassen” til naboen så blir det litt triveligere for dem også.

IMG_0011 

På høsten hadde det grodd seg godt til i bedet og siden det er plantet såpass tett fikk heller ikke ugresset så gode vilkår.

IMG_0619

Og bak espalieret har jeg satt noen pallekarmer hvor alle småbarna (selvsådde stauder) koser seg mens de venter på å bli plantet ut i bedene i hagen.IMG_3078

Foreløpig vil jeg si at dette har vært et vellykket prosjekt.  Det er utrolig lite skvallerkål som har dukket opp der vi har dekket med duk og bark, kun de stedene vi har vært litt slurvete og ikke har hatt nok overlapp i skjøtene.

Og i bedet blir det stadig mindre skvallerkål, det holder stort sett med at jeg luker om våren og kanskje en gang i løpet av sommeren.

IMG_3563

lørdag 16. oktober 2010

Dahlia ‘Marlene Joy’

DahliaMarleneJoy2

Type: Semi-kaktus
Blomsterstørrelse: 15 - 20 cm
Høyde: 120 - 150 cm
Foredler: Steenfott (USA), 1989

IMG_0239

‘Marlene Joy’ har rosalilla og hvite, spagettilignende relativt store blomster.

Den er en blomsterik og flott plante som gjør seg godt både i bedet, i potter og til snitt.  Dette er absolutt en av favorittene mine blant georginene.

Jeg kjøpte den for et par år siden, men dessverre bukket den under i vinter og viste ingen tegn til liv når knollene ble tatt frem i våres.  Finner jeg den til salgs til våren blir den helt klart med hjem :-)

 

Marlene-Joy IMG_0239_2

fredag 15. oktober 2010

Hagebesøk: Skansen, Stockholm

Besøksdato: Juli 2009
Åpningstid: Se hjemmesiden for åpningstider som varierer gjennom sesongen/de ulike arrangementene.
Inngangspenger: Se hjemmesiden for priser som varierer gjennom sesongen/de ulike arrangementene.
Hjemmeside: http://www.skansen.se/
Adresse: Stiftelsen Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
Box 27807
115 93 STOCKHOLM
Telefon 0046 08 442 80 00
Hvordan ta seg dit:

Skansen ligger på Djurgården i Stockholm. Du kan benytte buss 44 og 47 eller trikk (linje 7) fra Norrmalmstorg/Nybroplan eller ferge fra Slussen.

Å gå er også en fin mulighetl  Vi tok bena fatt fra sentrum langs Strandvägen og kaien. En flott tur på ca 20-30 minutter.

Skansen er et fantastisk sted med noe å se på og delta i for hele familien.  I dette innlegget konsentrerer jeg meg om det som er plante- og hagerelatert på Skansen – og det er faktisk ganske mye :-)

Skansen
Skansen ble etablert i 1891 og allerede da ble det plantet trær, busker og blomster for å få det karrige stedet ned mot havet til å bli en grønn oase.  Meningen var at de forskjellige gårdene skulle gi et bilde av lanskapet og bygdene de kom fra.  I dag er Skansen er en kjempestor park med mange hager, blomsterbed, natur- og jordbrukområder.


Möjligheternas trädgård
Dette er en hage hvor den ene er tilpasset personer med dårlig syn/blinde, og den andre for bevegelses- og synshemmede. 

Hage for personer med dårlig syn/blinde
Denne hagen er laget med rette vinkler og uten svinger. Det er i hovedsak plantet ut planter i opphøyde bed i rødt, gult eller hvitt slik at de skal synes godt mot de grønne bladene.  Det er også lagt vekt på å benytte planter med ulik struktur og duft.
Möjligheternas-trädgård

Hage for bevegelseshemmede
Denne hagen er tilrettelagt for rullestolbruker og har opphøyde bed.  Her har man prøvd å benytte mer runde former og lettstelte planter.
Möjligheternas-trädgård3Möjligheternas-trädgård2

Hage for hørselshemmede
I denne delen er synsinntrykk, duft og følelse de viktige elementene.  Her har man lagt vekt på planter som lokker til seg fugler og sommerfugler samt planter som beveger seg i vinden.
Möjligheternas-trädgård4 


Fjärilsträdgården

Fjärilsträdgården ble innviet i 1998 og ble til gjennom et samarbeide mellom Skansen og Svenska naturskyddsföreningen.  Den ligger i tilknytning til Skånegården og er full av planter som tiltrekker seg sommerfugler.

Skånska 

Koloniträdgårdarna
Skansen har to kolonihagehytter som ble flyttet fra Södra Tantolunden, på Södermalm i Stockholm 1997.  Den røde representerer 1920-tallet og den gule 1940-tallet.

1920-tallets hytte er meget enkel og hagen domineres av frukttrær, grønnsaker og poteter samt enkelte stauder.

1940- tallets hytte er noe mer bekvem og koselig.  Da bygde man terrasser og hadde hagemøbler.  Det var vanlig med roser og sommerblomster samt et større utvalg av stauder.

Kolonistugor Kolonistugor2


Kyrkhultsstugans örtagård
Urtehagen ligger i tilknytning til Seglora kirke som er en bygning fra en bondegård i Blekinge og har vært på Skansen siden 1891.Skansen2


Örtagården

Denne urtegården ligger bak Vaktstugan i utkanten av “stadskvarteret” og har vært der siden 1892, men da som kjøkkenhage.  I 1914 ble den endret til en urtehage.  Dagens urtehage ble laget i 1964, tegnet av Walter Bauer. 

Urtegården5
Urtehagen inneholder drøyt 100 forskjellige kryddervekster, medisinplanter og prydvekster og er omgitt av hekk av syriner.  Midt i urtehagen står det en sølvaktig glasskule som er omgitt av bondepioner.

Urtegården2UrtegårdenUrtegården4


Rosengården

Rosehagen ble tegnet av hagearkitetk Walter Bauer i 1964 og ligger mellom Sagaliden og Swedenborgs lysthus. 

Rosengården3

Den er delt inn i 16 deler, hvor 12 er helt kvadratiske omgitt av buksbomhekker og inneholder drøyt 50 forskjellige rosesorter.  Rosene er for det meste gamle sorter, men noen nyere, moderne remonterende er plantet innimellom for å få en mer konstant blomstring.

Rosengården Rosengården2  Rosengården4 


Skogaholms köksträdgård och park
I tilknytning til Skogaholms herregård finnes Skansens største hage som viser hager og parker slik de var på slutten av 1700-tallet.  Dette arealet består av en kjøkkenhage innrammet av frukttrær og bærbusker samt en prydhage.

Skogaholm4

Skogaholm3 Skogaholm2


Prydhagen ligger husets bakside og oppdelt etter mønster av en fransk barokkhage med lave steinterrasser og trapper og mye bruk av buksbom.  Rundt hele Skogaholm er det plantet en hekk av lind samt en lindeallé.Skogaholm    

Skånegårdens have
Ved Skånegårdens sydside ligger det en koselig hage tegnet av Bill Agerheim i 1983.   Her finner du gammeldagse roser, stauder og sommerblomster samt kryddervekster, bærbusker og en frukthage.
Skånska3
Gården ble gitt til Skansen i 1973 av dens daværende eier og samme år ble den flyttet til Skansen.  På det tidspunktet var det lite igjen av den opprinnelige hagen, men de plantene som fantes ble også flyttet med.  For å få til et mest mulig autentisk miljø gjorde man en omfattende dokumentasjon av hvilke vekster som hadde vært rundt de enkelte bygningene samt bruk av gamle fotografier.Skånska2 


Växthuset
Växthuset står inntil Skånegården og Fjärilsträdgården og ble bygget vinteren 06/07.  Her aler Skansens hagelag opp grønnsaker samt en del sommerblomster som blir plantet ut rundt om på Skansen.  Om sommeren er Växthuset fullt av Pelargonium samt at det finnes en liten sommerfuglutstilling i en liten del av huset.
Pellisutstilling3
Pelargoniumustillingen pågår:
1 juli - 31 august kl 10-22,
1 - 30 september kl 10-20

 PellisutstillingPellisutstilling2

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin