tirsdag 16. november 2010

Hettemåke

Hettemåken (Larus ridibundus) er en av de vanligste måkene i Norge, disse er fotografert ved Østensjøvannet som ligger bare 5 minutter unna. Den blir også kalt for hettemåse og lattermåse.

Hettemåke3

Voksne måker (både hann og hunn) er grå på oversiden, mens resten av kroppen er hvit.  Ungfuglene har en mer brunspettet fjærdrakt.  Hettemåkene blir ca. 36 cm lange, veier ca. 300 gram og har et vingespenn på ca. 95 – 105 cm.

Hettemåke

Hettemåkene finnes både i Europa, Asia og Canada.  Her i Norge er bestanden økende og du finner dem i kyststrøkene helt nord til Varangerfjorden, men hovedbestanden finnes i Sør-Norge rundt Oslofjorden. 

De spiser mark, frø, fisk og insekter fra bakken og vannet, men fanger også insekter i flukt.

Hettemåke2

Hettemåkene hekker i kolonier ved sjøen og innsjøer.  Flesteparten av hettemåkene trekker sørover om vinteren, brorparten til Vest-Europa, men enkelte drar også til Nord-Afrika.

søndag 14. november 2010

Frøken hagegjest – Frøken Vanessa

 

Igjen er det Frøkenkonkurranse hos Moseplassen, men skal du være med må du forte deg – fristen går ut i dag.

Denne gangen er temaet hagegjester, mer informasjon får du dersom du trykker på bildet til høyre.
frk-hagegjest

 

Mitt bidrag denne gangen er en gjest jeg setter veldig stor pris på, nemlig sommerfuglene.  Jeg prøver så godt jeg kan å ha planter og busker i hagen som kan fremme besøk av disse fantastiske og fargerike insektene.

Bildet viser en Tistelsommerfugl (Vanessa cardui) som er en ganske hyppig gjest her i hagen, spesielt på Sommerfuglbusken.  Dette er kanskje ikke den vanlige måten å presentere sommerfuglene på, men jeg syntes det var et ganske stilig uttrykk i “ansiktet” på den.

Vanessa-cardui---Tistelsomm

lørdag 13. november 2010

Dahlia ‘Excentrique’

Excentrique4 

Type: Dekorativ
Høyde: 100 cm
Foredler: Maarse (Nederland), 2000

 

‘Exentrique’ er ny av året og ble kjøpt på Plantasjen i våres.  Dette er en kjempeflott georgine.  Det er ikke først og fremst blomstene som utmerker seg, men det mørke bladverket og de mørke knoppene.

Jeg er litt usikker på om det virkelig er ‘Excentrique’ eller om det faktisk er ‘Fascination’.  Jeg vet at Anne på Moseplassen har lurt på dette på sin georgine også.  Anne har landet på at det er Fascination hun har, mens jeg heller mot at min faktisk er ‘Excentrique’.

Og grunnen til det er at min er ‘Excentrique’ er at den nå er blitt drøye metern høy og blomstene er så mørke som bilder på nettet viser.  Dessverre har jeg problemer med å ta gode bilder av den av en eller annen grunn, blomstene er mørkere enn disse bildene viser.  ‘Fascination’ er etter hva jeg kan se noe lysere og litt lavere.  Uansett hva det nå måtte være er det en flott georgine!

Excentrique3Excentrique2

torsdag 11. november 2010

Sidensvans

Sidensvansen (Bombycilla garrulus) er stort sett en vintergjest i Norge og her hos meg ser jeg den som regel bare på høsten.  Da kommer de i store flokker som setter seg ned både på kablene og trærne rundt om i nabologet.  Her hos meg er de spesielt glad i bærene på prydepletreet.

Sidensvans2

Sidensvansen tilhører spurvefamilien og er beigerosa med svart strupe, fargerike vingeflekker og gul stjert.  Den ser nesten litt eksotisk ut og er lett å kjenne igjen, spesielt med den lange tufsen på hodet.  Den blir ca. 19 cm lang og veier ca. 60 gram.

Sidensvans 

Sidensvans3 Sidensvans4

 
Sidensvansen livnærer seg på insekter på sommeren og bær og noe insekter om vinteren.  Den finnes i Europa, Asia og nordvestre Nord-Amerika.

torsdag 4. november 2010

Bokfink

Bokfinken (Fringilla coelebs) er en av de vanligste fuglene i Norge.  Jeg kan vel ikke påstå at den har vært en hyppig gjest her, men i fjor vår fikk jeg plutselig øye på den sammen med en bjørkefink i innkjøringen vår. 

Bokfinken blir ca. 15 cm lang og veier ca. 20 gram.  Den har to tydelige hvite vingebånd og nakken og hodet er blågrå, brystet er brunrødt.  Hunnen har en mørk, grønngå overside, mens undersiden er lysere.

Bokfink

Bokfinken hekker i april til juli i barskog og løvskog, parker og hager – alltid på samme sted.  Reiret blir bygd i trær.  Den livnærer seg på insekter om sommeren, om vinteren spiser den frø, skudd og bær.

Bokfink4

Bokfink3 Bokfink2

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin