fredag 2. april 2010

Planteportrett: Euphorbia polychroma

Norsk:
Svensk:  
Dansk:  
Engelsk: 
Tysk:

Farge:
Høyde:
Planteavstand:
Blomstringstid:
Lysforhold:
Jordsmonn:


Herdighet:
Duft:
Vårvortemelk
Gulltörel
Vortemælk
Cushion spurge
Goldwolfsmilch

Gul
50
60
05 – 06
Sol, delvis skygge
Nesten all slags jord, helst næringsrik, ganske tørr og gjerne kalkholdig.
H7
Nei
EuphorbiaPolychroma3
EuphorbiaPolychroma2

Slekt / Familie Euphorbia / Euphorbiaceae (Vortemelkfamilien)
Plantetype Staude
Opprinnelse Mellom- og Sørøst-Europa
Euphorbia = gresk for busk med melkesaft
polychroma = mangefarget
Beskrivelse

Tette, runde, velformede tuer med gule blomster.  Fra den forgrenete jordstengelsen skyter de ugrenete blomsterstenglene opp.  I toppen av stenglene sitter blomstgergruppene.  Bladene er lanseformede, svakt hårete og blågrønne. 

Fargen blir grønnere utpå sommeren og slutter ofte med sterke høstfarger.  Blomstene sitter i skjermaktige grupper.  Omkring blomstene sitter brede, klargule høyblader, som beholder fargen til juni.  Planten får en vakker rød høstfarge. 

Som alle andre planter i slekten inneholder den en melkesaft som irriterer hvis man får den i øynene.

Bruksområde I rabatter og i fjellhagen.
Plantepartnere

EuphorbiaPolychroma R. polychroma går godt sammen med farger som lys gult, krem, aprikos, fersken, oransje og skarlagensrødt, mens blått og lilla kan brukes som kontrast. 

Plant den gjerne sammen med Aurinia saxatilis 'Citrina', Deutzia longifolia 'Vilmoriniae, Dicentra spectabilis, Euphorbia characias subsp. Wulfenii 'Lambrook Gold'. Fritillaria pyrenaica eller Tulipa 'Spring Green'.

Formering Med frø, stiklinger eller ved deling.   Eventuell deling bør skje om høsten.  Planting kan gjøres både vår og høst.  Etter deling står planten stille et par år.
Frø EuphorbiaPolychroma4

7 kommentarer:

 1. Javel - disse har jeg sådd og fått to av - og jeg har tatt to stiklinger. Visste ikke at jeg kunne ta stiklinger, og heller ikke at de tok pause et par år etter deling. Det er kanskje derfor at den jeg fikk av nabokona ikke har vist seg hos meg før i fjor! Så greit. Syns det er en absolutt nydelig plante! Takk for god info, og ha fortsatt en riktig trivelig dag!

  SvarSlett
 2. Kære Wenche,

  Nu kigger jeg lige forbi. Det er en meget, meget fin blog, du har. Sikke en viden og et arbejde du lægger i den. Jeg er fuld af beundring.

  Jeg vil gerne sende sig en lille hilsen, men kan ikke se, at du har sendt din adresse til mig. Vil du gøre det?

  Flot, flot.

  Bh Clauus

  SvarSlett
 3. Det må ha vært en flott reise, men sikkert veldig anderledes der nå etter sju år. Hagen har nok blitt enda mer spektakulær når ting fikk grodd seg mer til.

  Jeg er jo fersk hageeier og blogger, men ble så inspirert av bloggen din at jeg har linket til deg på min side. Via deg fant jeg mange andre flotte blogger og sider. Ta gjerne en kikk innom på min blogg, selv om jeg jo ikke har noe å lære deg... http://ombokerogblomster.blogspot.com/

  SvarSlett
 4. Hej igen,

  Nu er du lagt på. Fandt selv ud af det. Og så en lille ting. Narcisserne 'White Wings' og 'Thalia' er den samme.

  bh Claus

  SvarSlett
 5. Den er vakker sammen med de tulipanene!

  SvarSlett
 6. Euphorbia er en veldig spennende plantegruppe, vårvortemelken er vel den som er det sikreste kortet hos oss. E. characias ssp. Wulfenii er råstilig :)

  SvarSlett
 7. Nå ser jeg at jeg har lagt kommentaren min på feil innlegg. Den skulle vært på innlegget ditt om hagebesøket i Fuerteventura... Går litt i ball av og til :-)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin