søndag 26. april 2009

Lenker til bilder på andre nettsteder – har jeg gjort noe galt?

På fredag fikk jeg en henvendelse som påstår at jeg i mine blogger har linket til bilder og beskrivelser til en nettside på en slik måte at det fremstår som om det var mine egne bilder og beskrivelser.  Beskyldningen gikk også ut på at jeg hadde misbrukt firmaets logovaremerke og ble også gjort oppmerksom på at det på nettsiden var spesifisert at det ikke var tillatt å benytte deres materiale uten tillatelse (dvs bruke, kopiere eller reprodusere) med referanse til åndsverk.  Jeg ble bedt om å fjerne alle lenker umiddelbart.

Jeg må si at jeg ble ganske så paff da jeg leste dette iom at jeg mener selv jeg er veldig påpasselig med ikke å bruke andres bilder uten at jeg har tillatelse til å gjøre det.  Jeg ville selv bli irritert om noen brukte mine bilder uten først å ha innhentet tillatelse fra meg.  Dessverre er det mange her i bloggverdenen som ikke har samme innstilling til dette, det florerer jo med bruk at andres bilder, videosnutter og musikk over en lav sko.

Jeg leste henvendelsen flere ganger og gikk ut på bloggene mine for å sjekke at jeg ikke hadde glippet på noen måte, men kom altså frem til at det hadde jeg ikke.  Eller har jeg det?

For å illustrere hva jeg hadde gjort i mine blogginnlegg tar jeg et eksempel med en bok som ligger på capris.no.  Grunnen til at jeg velger akkurat det nettstedet er at jeg faktisk har innhentet skriftlig tillatelse til å bruke bilder de benytter i presentasjonene av bøkene.

LOVLIG? ULOVLIG?
Referanselenke:

Pelargonier

Her har jeg altså lagt til en lenke til en bok presentert hos capris.no.  Linken åpner et nytt vindu og viser capris.no sin nettside.

Dette blir identisk med hva jeg faktisk hadde gjort i mine innlegg.  Det sto navnet på en plante og ved å klikke på linken ble det åpnet et nytt vindu som viste firmaets nettside.  På nettsiden er alle bilder merket med firmaets navn samt at firmaets logo ligger sammen med teksten.
Bruk av bilde i bloggen:
Pelargoner
I dette tilfellet har jeg faktisk tatt en kopi av bildet som presenteres på capris.no sine sider og lastet opp på min egen blogg.  Dersom jeg ikke hadde innhentet tillatelse mener jeg altså at dette er ulovlig.

Jeg klarer ikke å se at referanselenken skal fremstå som en del av min blogg og jeg stiller meg derfor uforstående til at jeg har gjort noe galt.  Bruk av lenker benyttes jo av alle og internett hadde vel neppe fungert særlig godt om ikke det ikke var utstrakt bruk av lenker.

Åndsverksloven sier faktisk ingenting om bruk av lenker, kun bilder, sitering av tekster etc.  På nettsidene til nasjonalbiblioteket fant jeg imidlertid en side med spørsmål og svar.  Et av spørsmålene er om nettopp lenker:

 

Er det tillatt å legge pekere (lenker) på Internett?

Pekere eller hyperlenker er forbindelser mellom elementer på forskjellige nettsider. Det kan skilles mellom referansepekere og rammepekere. En referansepeker er en kobling til et nettsted. Ved å klikke på denne pekeren, kommer det aktuelle nettstedet frem på en egen nettside. Ved bruk av en rammepeker blir den henviste nettsiden gjengitt i en ramme på den refererende nettsiden.

Å legge referansepekere til andre nettsteder er svært vanlig og en forutsetning for at Internett skal fungere som ønsket. Internett et en stor usystematisert samling av informasjon. Det er derfor behov for å kunne peke til relevant informasjon. Pekere kan sammenlignes med henvisninger i en bok. Det antas at det ikke er i strid med åndsverkloven å legge referansepekere til andre nettsider. Websiden det pekes til må ikke inneholde ulovlig materiale eller materiale som er tilgjengeliggjort i strid med opphavsmannens rettigheter. Ved bruk av rammepekere er det vanskelig å se at materialet er hentet fra en annen nettside. Det er derfor grunn til å utvise større forsiktighet med å anvende denne typen pekere.

Er det noen som har greie på dette?  Alle kommentarer og innspill mottas med takk Open-mouthed

(Jeg har ikke til hensikt å krangle med dette firmaet om hva som er rett og galt.  Jeg respekterer og aksepterer henvendelsen og har selvfølgelig slettet alle innlegg som har noe med dette å gjøre).

5 kommentarer:

 1. Du har nøyaktig samme forståelse av dette som jeg har, og forklarer det bra.

  Jeg forstår at folk kan reagere negativt dersom det lenkes direkte til et bilde de bruker på nettstedet. Så lenge du lenker til sida som bildet ligger på vises det i sin opprinnelige sammenheng, og jeg har vondt for å forstå hvorfor det skulle irritere noen? Lenker er "the stuff internet is made of".

  Det er en underlig bedrift som ikke setter pris på at noen lenker til dem. Andre bedrifter betaler konsulentfirmaer for å få flest mulig lenker til sine sider.

  Fortsett med samme praksis, du (men du bør kanskje holde deg unna akkurat dette firmaet - på alle måter).

  SvarSlett
 2. Takk for svaret Anne Marie :-)
  Godt å høre at jeg ikke "er helt på jordet". I mitt svar til firmaet nevnte jeg faktisk også at jeg synes det er rart at de ikke er interessert i "gratis reklame" (skrevet på en litt annen måte). For det er jo faktisk nettopp det lenking til siden deres er.

  SvarSlett
 3. Jeg kan ikke se at du har gjort noe som kan kritiseres Wenche. Så vemmelig å få en slik henvendelse. Firmaet har vel nok å gjøre i disse nedgangstider antageligvis og ikke bruk for gratisreklame...

  SvarSlett
 4. Må si jeg har lest innlegget flere ganger, og merkelig å få en sånn hennvendelse. Enig med de andre to her ovenfor. Gratisreklame må vel alle syns er ok? Men det er vel noen som er vanskelig uannsett hva det gjelder. Underlig iallefall.

  :)

  SvarSlett
 5. også jeg er enig med de ovenfor. Du gjør linking på en riktig måte når du henviser til sider.
  Hyperkobling til bilder på andres nettsted, derimot, er ikke bra.

  Dette firmaet og den personen du har fått kritikk fra har kanskje ikke nok peiling.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin