mandag 13. april 2009

Påsken 2009 – en oppsummering

Jeg er veldig glad for at vi bestemte oss for ikke å dra på fjellet, men heller tilbringe påskedagene hjemme (i hagen).  Jeg er som kjent ikke spesielt glad i snø og vinter og i år synes jeg det har vært verre enn noen gang.  Lysten til å oppsøke snø når den endelig begynte å bli borte her hjemme var forvinnende liten :-)

Været i påsken har slett ikke vært så aller verst, har faktisk både sittet en del på terrassen og holdt på ute i hagen.

Bokfink En del fugler er tydeligvis på vei tilbake til Norge. 

I påsken har vi faktisk sett flere vi aldri har sett i hagen før; både bokfink, bjørkefink, rødstrupe, linerle.  I tillegg har vi sett flaggspett, blåmeis, kjøttmeis og svarttrost.  Dessverre har jeg bare fått tatt (dårlige) bilder av bokfinken og bjørkefinken.

 

Onsdag
Tirsdag ettermiddag bestilte jeg varer hos LOG som var klare for avhenting på onsdag.  Hengeren ble hektet på bilen og vi dro avgårde relativt tidlig iom at de stengte kl. 1200.

Følgende var bestilt:

20 sekker LOG Gartnerjord (er spent på om den er bedre enn Plantasjen – noen som har erfaring?
1 sekk med Perlite
1 sekk med Vermiculite
1 eske med 8 cm firkantpotter
1 eske med 11 cm staudepotter
1 eske med planteetiketter 10 cm (1000 stk)
1 eske med planteetiketter 12 cm (1000 stk)


Ettermiddagen ble tilbrakt i drivhuset hvor jeg pottet om de overvintrede Fuchsia-stiklingene.  Jeg har hatt enkelte av pottene som er sådd i år stående for å se om det skulle komme flere spirer – og det har det i flere av dem.  Disse ble derfor priklet og fikk seg litt bedre leveforhold.


Skjærtorsdag

Tilbrakte store deler av dagen i drivhuset hvor jeg pottet om alle Pelargoniumene som har fått lov til å komme ut i drivhuset.  Dette er stort sett de minste plantene pluss de som ble kjøpt som urotede stiklinger av Edgar i fjor høst.  Tror det var på høy tid at de fikk litt ny jord – får håpe jeg ikke har forstyrret røttene altfor mye.  Neste steg blir å potte dem om i leirkrukker, men først må jeg kjøpe “et helt lass”.

 

Langfredag

IMG_5173

Første del av dagen ble brukt på tur til Hagemo Planter på Skarnes.  Mer detaljert beskrivelse finner du i Fuchsia-bloggen og Pelargonium-bloggen.

På ettermiddagen “friserte” jeg de fleste av Fuchsia-stiklingene jeg hadde kjøpt, både for å få finere fasong på plantene, men også for å flere planter.


Og så klarte jeg det kunststykket å miste et helt brett (15 potter) med Pelargonium-stiklinger i det jeg skulle sette fra meg brettet på den øverste hyllen.  Brettet bare datt ut av hendene mine, alt ble snudd opp ned oppå småplantene som sto i undervanningsbrettet under.  Det gikk gudskjelov greit med småplantene, men det er utrolig hvor mye jord det er i 15 potter!  Det virket som om det var jord “overalt”; på småplantene, på undervanningsbrettene, nedover drivhusveggen, utover gulvet – OVERALT!

Dette var stiklinger som var i ferd med å rote seg, så hvordan det går med dem vet jeg ikke.  Uansett var det ikke lett å vite hvilken stikling som tilhørte hvilken merkelapp etterpå.  Noen var opplagte pga enten duft eller utseende, men flere må jeg nok vente til blomstrer for å finne frem til riktig sort.

 

Påskeaften
Da skulle vi ha gjester om kvelden så store deler av formiddagen gikk med til å lage i stand det meste av maten på forhånd.

Etterhvert fikk jeg da sittet litt på terrassen i sola og begynt med opprensking i bedene på forsiden av huset.

 

1. påskedag
Da var jeg utrolig flink!  Mange av bedene ble rensket for blader og rusk, stauder klippet ned og noen fikk jeg også luket i.

BedRenset 

Det runde bedet Ferdig renset og luket. 
Kjøkkenbedet Ferdig renset og luket.  Må fylle på med en del jord iom at det ble utvidet i fjor høst da vi la belegningsstein.
Sydbedet Mangler fremdeles litt opprensing, var litt is og snø igjen.  Bedet skal utvides ca. en halv meter.
Stenbedet Ferdig renset på 2 minutter, det ble nemlig lagd sent på høsten i fjor og var “rent og pent”.
Kompostbedet Ferdig renset.  Skal utvides og omplantes.
Hjørnebedet Nesten ferdig renset og luket, må vente til resten av isen forsvinner.  Må fylle på med en del jord iom at det ble utvidet i fjor høst da vi la belegningsstein.
Rundkjøringen Ferdig renset, må lukes bedre.
Vestbedet Nesten ferdig renset og luket, men det var fremdeles litt is igjen i ytterkanten.  Kommer nok til å utvide også dette litt til.  Litt omplanting må til.

De andre bedene må jeg nok vente en stund til med før jeg får både renset og luket iom at det fremdeles er både is og snø i flere av dem.Bed

Urtebedet og grønnsakshagen Altfor mye snø til å få gjort noe ennå.
Skyggebedet Som over.  I tillegg skal bedet fortsette bortover langs med grensen til naboen.
Veibedet Piffen gikk ut av meg ut på ettermiddagen, så det ble stående igjen…
Drivhusbedet Altfor mye snø til å få gjort noe.  Her startet jeg opprensing av skallerkål i fjor, jobben må fortsette i år.  I tillegg skal jeg lage en gangsti midt i bedet opp til hjørnet bak drivhuset.  Planen er å ha “barnehage” på dette området med avgrensning med espalier mellom bed og barnehage.

 

2. påskedag
Har hittil stort sett blitt tilbrakt foran PC’en for å kikke på blogger, skrive noen blogg-innlegg og surfe på hagesider.  Får se om jeg beveger meg ut i drivhuset etterhvert for å gjøre noe der.  Alt i alt har jeg hatt en kjempepåske med tid til både gjester, hagearbeid og avslapping.

Men for min del kunne den godt vart ennå lenger smile_wink

6 kommentarer:

 1. Du har jammen jobbet i påska! Er ikke så glad i snø jeg heller, foretrekker sjøen/hagen jeg;)

  SvarSlett
 2. Bra jobba! Her har det også vært hjemmeogjobbeihagen påske og det er jeg glad for! Deilig har det vært og jeg skulle også ønske den hadde vart mye lenger.......

  SvarSlett
 3. ......og stakkars deg med alle stiklingen som deiset i gulvet da, fikk helt vondt i magen ved tanken da jeg leste det........

  SvarSlett
 4. Jammen har du hatt en effektiv påske:-)
  Irriterende med brett som deiser i gulvet.

  SvarSlett
 5. Det ser ut til at du har hatt en flott påske. Og når en ikke liker snø og ski, så er det jo kjempefint og drive i hagen:))Du har vært effektiv ja.
  Her er skiene pakket på øverste hylle i garasjen. Nå er det vår, vår og atter vår. Et lite sjokk og komme hjem og se alt som hadde kommet i hagen. Herlig!
  Kos deg videre:)

  SvarSlett
 6. Så kjedelig med brettet som skled ut av hendene dine og gikk i bakken. Oppned selvsagt - det er visst en naturlov det. Det blir mye søl av en 1-litersflaske med tran også! Håper inderlig de små kommer ut av det med livet i behold.

  Du har fått utrettet kjempemye i påsken! Riktig en flink og flittig liten maur har du vært :)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin