mandag 6. juli 2009

5 på topp i hagen

I dag ble jeg utfordret av Ninni til å presentere mine topp 5 i hagen.  Bare 5!  Jeg har jo så mange favoritter at det er neimen ikke lett å velge.  Regnet de siste dagene gjort sitt til at mye “henger med ørene” for øyeblikket så dessverre er ikke alt like fotogent.  Bildene av favorittene blir derfor en blanding av bilder fra i dag og for noen dager siden.

Roser
Rosene var for inntil et par dager siden helt fantastiske, men regnet har som sagt fått flere av dem til å se litt stusselige ut.  En som derimot står der like flott er en av toppfavorittene blant rosene – Clair Renessance som ble plantet for 2 år siden.  Den er tett og opprett i veksten med mørkegrønne og glinsende blad.  Blomstene er 8-10 cm, middels sterk duft, veldig fylte i lys rosa/aprikos og blomstrer nesten hele tiden fra slutten av juni til sent på høsten. Den er rett og slett bare nydelig!

 

En presentasjon av noen av de andre rosene kan du finne her.


Delphinium - Riddersporer
Jeg kommer ikke utenom Riddersporene.  Det begynte så smått med de mørkeblå/fiolette for noen år siden og har stadig blitt flere både i farge og typer.  I fjor satte jeg ned ganske mange nye og i år har de blitt nesten gigantiske, noen er bortimot 2,5 meter høye.  Og det blir nok flere iom at jeg sådde ganske mange i vinter.


Bladliljer - Hosta
Hosta begynte som en dille for 5-6 år siden, men dessverre fikk jeg ikke med meg mange fra den gamle hagen min.  Nå begynner jeg etterhvert å få en god del igjen og flere av dem har vokst seg ganske så store.  Jeg er veldig glad i disse plantene som gjør seg så godt på de skyggefulle stedene i hagen.  På dette bildet ser du fra venstre H. ‘Green Sheen’, H. ‘Koryama’, H. ? og H. ’Wide Brim’.  Den ukjente er kjøpt som ‘Frances William, men det er det ikke.  Lurer kanskje på om det kan være ‘Hadspen Blue’, bladene er veldig store og hvis jeg ikke husker helt feil er blomsten så godt som hvit.


Geranium – Storkenebb
Nok en dille jeg har hatt en del år og jeg kjenner at jeg blir litt irritert når “uvitende” besøkende sier ‘og ja det er sånne som vokser vilt det’.  Jeg klarer stort sett å beherske meg og prøver i stedet å forklare at det faktisk finnes mange fantastisk flotte eksemplarer som har mye bedre egenskaper enn de viltvoksende. Bildet nedenfor viser Geranium ruprechtii.

 
En presentasjon av en del andre geranium finner du her.

 

Sommerblomster
Ingen sommer uten sommerblomster i både bed og krukker. Også i år har jeg sådd en del forskjellige favoritter som f.eks. Cosmos, Nicotiana, Malva, Lavatera og Zinnia, i tillegg til alle stiklingene jeg har “styrt” med.  Det ble veldig mange etterhvert, både enkle og doble i mange farger.  Jeg velger derfor å la Surfinia stå for favoritten blant sommerblomstene fordi de er så utrolig lette å formere, er vekstvillige og fyller fort ut krukka/potta de er plantet i.

Og utfordringen, ja den sender jeg videre til Helen, Elisabeth og Monica.

8 kommentarer:

 1. SÅ herlige favoritter du har valgt ut! NYDELIGE. Clair Renessance var kjempelekker, jeg har selv plantet en her hos oss i år. Og den har akkurat sprunget ut med sine første roser, lykke! :o) Tenk at du har riddersporer på bortimot 2,5m!! Moro! Tenk å ta inn et par-tre stilker; det blir jo den kule buketten!

  ...storknebb er jo kjempeskjønne, har selv en lyserosa i hagen som jeg er veldig glad i. Har lyst på maaaange fler! :o)

  Ønsker deg en vidunderlig uke!

  SvarSlett
 2. Det var noen kjempe flotte 5 på topp. Riddersporer er så fint.

  SvarSlett
 3. Åee..masse flotte planter her.
  Takker for utfordringen, skal se om jeg ikke får satt opp min egen liste (selv om jeg er veldig dårlig på dette med utfordringer) *ler*

  SvarSlett
 4. De riddesporene ved gjerdet er bare skjønne! Og Claire Renaissance har jeg virkelig blitt bevisst på i det siste. Ser at flere lovprisen denne rosen som jo er helt utsøkt vakker. Tror jeg må ha den jeg! :)

  Du er jo helt rå på sommerblomster og surfinaen din er jo et prakteksemplar. Det er egentlig først i år at jeg har begynt å interesse meg ordentlig for sommerblomster og Geranium. Mye gjenstår å lære! Skal utvide reportoaret neste år :)

  SvarSlett
 5. Her var det mye lekkert! Jeg er også skrekkelig glad i riddersporer. I år fikk jeg plutselig en lyseblå, noe jeg aldri har hatt før. Festlig:-)

  Clair Renessance er bare yndlingen her også. Tror det må være en av de vakreste jeg vet om.

  Ingen fuchsia på listen?...................

  SvarSlett
 6. Flotte favoritter:) Nå har jeg tatt utfordringen jeg også...

  PS: Av de frøene jeg fikk av deg, så har jeg nå 8 geraniumer, 4 riddersporer og 7 andre som jeg ikke kjenner igjen... Lappene ble kastet siden jeg trodde det ikke ble noe spiring, men jeg gleder meg allerede til neste år. Kanskje de blomstrer da:)

  SvarSlett
 7. heisann!!
  Tusen takk for tipset!!
  Dette må jeg prøve!! En nydelig hage du har!!
  flotte favoritter......og så mange geraniumer du har da!
  har ennå bare to men må visst på jakt jeg!!
  Er jo så glad i dem jeg har og kan gjerne ha flere!!
  ha en fortsatt fin sommer:o)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin