onsdag 29. april 2009

Organisert kaos (og tida strekker ikke til….)

Tida strekker ikke til for øyeblikket!  Masse å gjøre på jobben, utrolig mye å gjøre både i hagen og drivhuset og da må bloggingen lide.  Har vel ikke skrevet noen innlegg på over en uke, bortsett fra det ene om beskyldninger om “kriminelle handlinger”.

Det begynner etterhvert å bli veldig fullt i drivhuset av både sommerblomster, urter, grønnsaker, stauder, Fuchsia, Pelargonium og stiklinger av sommerblomster av alle slag.  Foreløpig er det allikvel en form for organisert kaos i drivhuset, men tror ikke det går altfor lang tid før det blir rene jungelen der inne.  Nå venter jeg vel egentlig bare på at det skal bli varmere i været og frosten holder seg borte om natta :-)

IMG_5504 IMG_5500

 

Men jeg har altså fått gjort mye hagerelatert den siste uken;

Alle bedene er nå grovrenset, de fleste er også luket ganske bra
Alle Fuchsia’ene har fått ny jord.  En del Fuchsia har fått pinne festet til stammen i håp om at jeg skal få til fine oppstammede Fuchsia  i løpet av denne eller neste sesong.
Har fått pottet om alle stiklingene som ble kjøpt tidligere i vår i “hengepotter”.  Armeringsjern ble innkjøpt og festet opp i taket i drivhuset i helga.  Ikke spesielt profft, men det funker :-)
Har tatt masse stiklinger av stiklingene.  Lurer bare på om de blir store nok i tide for utplanting.
Har priklet en del planter.  Jeg trodde jeg var ferdig med det for lenge siden, men så har altså en del sorter funnet ut at de skulle komme med flere spirer (jeg klarte selvfølgelig ikke å kaste ut potta – det kunne jo hende at det dukket opp noe mer…)
Dette gjaldt bl.a. Verbena bonariensis, Heliotropium, Coreopsis rosea og noen flere som jeg ikke husker akkurat nå
Julerosespirene fra Inger Karin har kommet i jorda – tusen takk Inger Karin :-)
Julerosespirer
Hos meg er alle småplantene trangbodde, jeg har rett og slett ikke plass til at alle får hver sin bolig :-(  Men noen begynte å bli så store og tette at jeg rett og slett måtte la de få en enebolig, deriblant Verbascum og tomatplantene (50 i tallet!)

 

Og så er det noe av det som står på vent…

Ipomoea’ene vokser noe grassalt og har begynt å tvinne seg rundt alle naboplantene.  Må nok til med Ipomoea-tvinning i løpet av helga.
Ipomoeatvinning
Agurkene begynner å bli store (og har fått knupper) og trenger sårt til å bli støttet opp.
Agurker
Og så er det nok flere sorter som må bør få enebolig, men jeg tror det antageligvis får holde med tomannsbolig inntil de får komme ut i friluft!
Brugmansia’ene jeg bestilte hos Trine kom i posten i dag.  Hadde gått litt hardt ut over bladene, men kjenner jeg disse plantene rett kommer det nok fort mange nye.  Men de må nok snarest få lov til å komme i nye potter.
Var innom Plantasjen på vei hjem i dag og da lot jeg meg friste til å kjøpe noen stauder (som om jeg ikke hadde nok fra før…)  Tror jeg skal prøve å få disse i jorda i løpet av helga.

Anemone hybrida ‘K. Charlotte’
Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’
Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’
Hemerocallis ‘Royal Prince’
Hemerocallis ‘Pandoras Box’
Ligularia denticulata ‘Desdemona’
Lysimachia atropurpurea ‘Beaujolais’
Vinca major ‘Variegata’

Og så er det mange, mange flere oppgaver som står for tur, men det tror jeg at jeg skal lage en egen ‘to-do-list’ for :-)

søndag 26. april 2009

Lenker til bilder på andre nettsteder – har jeg gjort noe galt?

På fredag fikk jeg en henvendelse som påstår at jeg i mine blogger har linket til bilder og beskrivelser til en nettside på en slik måte at det fremstår som om det var mine egne bilder og beskrivelser.  Beskyldningen gikk også ut på at jeg hadde misbrukt firmaets logovaremerke og ble også gjort oppmerksom på at det på nettsiden var spesifisert at det ikke var tillatt å benytte deres materiale uten tillatelse (dvs bruke, kopiere eller reprodusere) med referanse til åndsverk.  Jeg ble bedt om å fjerne alle lenker umiddelbart.

Jeg må si at jeg ble ganske så paff da jeg leste dette iom at jeg mener selv jeg er veldig påpasselig med ikke å bruke andres bilder uten at jeg har tillatelse til å gjøre det.  Jeg ville selv bli irritert om noen brukte mine bilder uten først å ha innhentet tillatelse fra meg.  Dessverre er det mange her i bloggverdenen som ikke har samme innstilling til dette, det florerer jo med bruk at andres bilder, videosnutter og musikk over en lav sko.

Jeg leste henvendelsen flere ganger og gikk ut på bloggene mine for å sjekke at jeg ikke hadde glippet på noen måte, men kom altså frem til at det hadde jeg ikke.  Eller har jeg det?

For å illustrere hva jeg hadde gjort i mine blogginnlegg tar jeg et eksempel med en bok som ligger på capris.no.  Grunnen til at jeg velger akkurat det nettstedet er at jeg faktisk har innhentet skriftlig tillatelse til å bruke bilder de benytter i presentasjonene av bøkene.

LOVLIG? ULOVLIG?
Referanselenke:

Pelargonier

Her har jeg altså lagt til en lenke til en bok presentert hos capris.no.  Linken åpner et nytt vindu og viser capris.no sin nettside.

Dette blir identisk med hva jeg faktisk hadde gjort i mine innlegg.  Det sto navnet på en plante og ved å klikke på linken ble det åpnet et nytt vindu som viste firmaets nettside.  På nettsiden er alle bilder merket med firmaets navn samt at firmaets logo ligger sammen med teksten.
Bruk av bilde i bloggen:
Pelargoner
I dette tilfellet har jeg faktisk tatt en kopi av bildet som presenteres på capris.no sine sider og lastet opp på min egen blogg.  Dersom jeg ikke hadde innhentet tillatelse mener jeg altså at dette er ulovlig.

Jeg klarer ikke å se at referanselenken skal fremstå som en del av min blogg og jeg stiller meg derfor uforstående til at jeg har gjort noe galt.  Bruk av lenker benyttes jo av alle og internett hadde vel neppe fungert særlig godt om ikke det ikke var utstrakt bruk av lenker.

Åndsverksloven sier faktisk ingenting om bruk av lenker, kun bilder, sitering av tekster etc.  På nettsidene til nasjonalbiblioteket fant jeg imidlertid en side med spørsmål og svar.  Et av spørsmålene er om nettopp lenker:

 

Er det tillatt å legge pekere (lenker) på Internett?

Pekere eller hyperlenker er forbindelser mellom elementer på forskjellige nettsider. Det kan skilles mellom referansepekere og rammepekere. En referansepeker er en kobling til et nettsted. Ved å klikke på denne pekeren, kommer det aktuelle nettstedet frem på en egen nettside. Ved bruk av en rammepeker blir den henviste nettsiden gjengitt i en ramme på den refererende nettsiden.

Å legge referansepekere til andre nettsteder er svært vanlig og en forutsetning for at Internett skal fungere som ønsket. Internett et en stor usystematisert samling av informasjon. Det er derfor behov for å kunne peke til relevant informasjon. Pekere kan sammenlignes med henvisninger i en bok. Det antas at det ikke er i strid med åndsverkloven å legge referansepekere til andre nettsider. Websiden det pekes til må ikke inneholde ulovlig materiale eller materiale som er tilgjengeliggjort i strid med opphavsmannens rettigheter. Ved bruk av rammepekere er det vanskelig å se at materialet er hentet fra en annen nettside. Det er derfor grunn til å utvise større forsiktighet med å anvende denne typen pekere.

Er det noen som har greie på dette?  Alle kommentarer og innspill mottas med takk Open-mouthed

(Jeg har ikke til hensikt å krangle med dette firmaet om hva som er rett og galt.  Jeg respekterer og aksepterer henvendelsen og har selvfølgelig slettet alle innlegg som har noe med dette å gjøre).

lørdag 18. april 2009

Primula, Iris og Julerose?

Ja nå begynner det virkelig å “røre” på seg i bedene.  Flere av Primulaene står med knupper og noen har sprunget ut.  Og de søte blå Iris reticulata har også sprunget ut, de gule lar vente på seg.

Primula denticulata Primula denticulata
Iris reticulata 'Harmony' Iris reticulata 'Harmony'
Primula denticulata 'Rubin' Primula denticulata 'Rubin'

 

Og så var det denne da.  Da vi flyttet inn her var dette en av de få staudene som sto i hagene i tillegg til gule dagliljer, noen Hosta elegans og en haug med Skvallerkål.  Jeg trodde det var en Julerose, men noen påsto altså at det var Mogop – så det har jeg trodd inntil jeg nå begynte å se på bilder av Juleroser.  Dette må da være en Julerose?  En Helleborus niger?  Noen som vet?

Julerose

 

Ønsker dere alle en riktig god lørdagskveld smile_regular

mandag 13. april 2009

Påsken 2009 – en oppsummering

Jeg er veldig glad for at vi bestemte oss for ikke å dra på fjellet, men heller tilbringe påskedagene hjemme (i hagen).  Jeg er som kjent ikke spesielt glad i snø og vinter og i år synes jeg det har vært verre enn noen gang.  Lysten til å oppsøke snø når den endelig begynte å bli borte her hjemme var forvinnende liten :-)

Været i påsken har slett ikke vært så aller verst, har faktisk både sittet en del på terrassen og holdt på ute i hagen.

Bokfink En del fugler er tydeligvis på vei tilbake til Norge. 

I påsken har vi faktisk sett flere vi aldri har sett i hagen før; både bokfink, bjørkefink, rødstrupe, linerle.  I tillegg har vi sett flaggspett, blåmeis, kjøttmeis og svarttrost.  Dessverre har jeg bare fått tatt (dårlige) bilder av bokfinken og bjørkefinken.

 

Onsdag
Tirsdag ettermiddag bestilte jeg varer hos LOG som var klare for avhenting på onsdag.  Hengeren ble hektet på bilen og vi dro avgårde relativt tidlig iom at de stengte kl. 1200.

Følgende var bestilt:

20 sekker LOG Gartnerjord (er spent på om den er bedre enn Plantasjen – noen som har erfaring?
1 sekk med Perlite
1 sekk med Vermiculite
1 eske med 8 cm firkantpotter
1 eske med 11 cm staudepotter
1 eske med planteetiketter 10 cm (1000 stk)
1 eske med planteetiketter 12 cm (1000 stk)


Ettermiddagen ble tilbrakt i drivhuset hvor jeg pottet om de overvintrede Fuchsia-stiklingene.  Jeg har hatt enkelte av pottene som er sådd i år stående for å se om det skulle komme flere spirer – og det har det i flere av dem.  Disse ble derfor priklet og fikk seg litt bedre leveforhold.


Skjærtorsdag

Tilbrakte store deler av dagen i drivhuset hvor jeg pottet om alle Pelargoniumene som har fått lov til å komme ut i drivhuset.  Dette er stort sett de minste plantene pluss de som ble kjøpt som urotede stiklinger av Edgar i fjor høst.  Tror det var på høy tid at de fikk litt ny jord – får håpe jeg ikke har forstyrret røttene altfor mye.  Neste steg blir å potte dem om i leirkrukker, men først må jeg kjøpe “et helt lass”.

 

Langfredag

IMG_5173

Første del av dagen ble brukt på tur til Hagemo Planter på Skarnes.  Mer detaljert beskrivelse finner du i Fuchsia-bloggen og Pelargonium-bloggen.

På ettermiddagen “friserte” jeg de fleste av Fuchsia-stiklingene jeg hadde kjøpt, både for å få finere fasong på plantene, men også for å flere planter.


Og så klarte jeg det kunststykket å miste et helt brett (15 potter) med Pelargonium-stiklinger i det jeg skulle sette fra meg brettet på den øverste hyllen.  Brettet bare datt ut av hendene mine, alt ble snudd opp ned oppå småplantene som sto i undervanningsbrettet under.  Det gikk gudskjelov greit med småplantene, men det er utrolig hvor mye jord det er i 15 potter!  Det virket som om det var jord “overalt”; på småplantene, på undervanningsbrettene, nedover drivhusveggen, utover gulvet – OVERALT!

Dette var stiklinger som var i ferd med å rote seg, så hvordan det går med dem vet jeg ikke.  Uansett var det ikke lett å vite hvilken stikling som tilhørte hvilken merkelapp etterpå.  Noen var opplagte pga enten duft eller utseende, men flere må jeg nok vente til blomstrer for å finne frem til riktig sort.

 

Påskeaften
Da skulle vi ha gjester om kvelden så store deler av formiddagen gikk med til å lage i stand det meste av maten på forhånd.

Etterhvert fikk jeg da sittet litt på terrassen i sola og begynt med opprensking i bedene på forsiden av huset.

 

1. påskedag
Da var jeg utrolig flink!  Mange av bedene ble rensket for blader og rusk, stauder klippet ned og noen fikk jeg også luket i.

BedRenset 

Det runde bedet Ferdig renset og luket. 
Kjøkkenbedet Ferdig renset og luket.  Må fylle på med en del jord iom at det ble utvidet i fjor høst da vi la belegningsstein.
Sydbedet Mangler fremdeles litt opprensing, var litt is og snø igjen.  Bedet skal utvides ca. en halv meter.
Stenbedet Ferdig renset på 2 minutter, det ble nemlig lagd sent på høsten i fjor og var “rent og pent”.
Kompostbedet Ferdig renset.  Skal utvides og omplantes.
Hjørnebedet Nesten ferdig renset og luket, må vente til resten av isen forsvinner.  Må fylle på med en del jord iom at det ble utvidet i fjor høst da vi la belegningsstein.
Rundkjøringen Ferdig renset, må lukes bedre.
Vestbedet Nesten ferdig renset og luket, men det var fremdeles litt is igjen i ytterkanten.  Kommer nok til å utvide også dette litt til.  Litt omplanting må til.

De andre bedene må jeg nok vente en stund til med før jeg får både renset og luket iom at det fremdeles er både is og snø i flere av dem.Bed

Urtebedet og grønnsakshagen Altfor mye snø til å få gjort noe ennå.
Skyggebedet Som over.  I tillegg skal bedet fortsette bortover langs med grensen til naboen.
Veibedet Piffen gikk ut av meg ut på ettermiddagen, så det ble stående igjen…
Drivhusbedet Altfor mye snø til å få gjort noe.  Her startet jeg opprensing av skallerkål i fjor, jobben må fortsette i år.  I tillegg skal jeg lage en gangsti midt i bedet opp til hjørnet bak drivhuset.  Planen er å ha “barnehage” på dette området med avgrensning med espalier mellom bed og barnehage.

 

2. påskedag
Har hittil stort sett blitt tilbrakt foran PC’en for å kikke på blogger, skrive noen blogg-innlegg og surfe på hagesider.  Får se om jeg beveger meg ut i drivhuset etterhvert for å gjøre noe der.  Alt i alt har jeg hatt en kjempepåske med tid til både gjester, hagearbeid og avslapping.

Men for min del kunne den godt vart ennå lenger smile_wink

søndag 12. april 2009

Årets første ….

Våren er en utrolig herlig tid og nå begynner jeg virkelig å få vårfølelse Smile

Det er fremdeles en del snø igjen enkelte steder i hagen, men mange av bedene og en god del av plenen er nå fri for snø.  Og når man da rydder og klipper vekk i bedene dukker både det ene og det andre frem.  Utrolig hvor mye som har skjedd bare i løpet av påsken.


  Vinterblomst (Eranthis hyemalis) har
        sprunget ut
IMG_5190
  Krokusene spretter frem IMG_5202
IMG_5220
IMG_5187
Scillaene springer snart ut IMG_5240
Kuleprimulaen står med store
       knupper
IMG_5246
Trepionen har begynt å “røre på 
       seg”
IMG_5244
Riddersporene er på full fart
       oppover
IMG_5241
Enkelte av tulipanene har faktisk
       også store knupper
IMG_5215
Og noen av storkenebbene har fått
       en del blader allerede
IMG_5218

 

Og så til det ikke fullt så hyggelige;

Jeg oppdaget at jeg hadde klipt over vårens første snegle i dag
Jeg oppdaget årets første liljebille
Hunde- og kattemøkk dukker opp over alt i bedene

Løvetanna er på full fart frem IMG_5216
Når snøen forsvinner så dukker det opp uløste oppgaver fra i fjor (bl.a. dette skvallerkålhjørnet vi skulle ha gjort noe med i flere år) IMG_5226

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin