torsdag 16. juli 2009

En fantastisk dag

Ramme gaard, Hvitsten
IMG_8196 Dagen i dag har vært helt fantastisk.  Etter en halv dag på jobben tok jeg meg fri og satte kursen mot Ramme gård i Vestby.  Dette er et sted jeg har hatt lyst til å besøke i lang tid, men det har dessverre ikke passet. 

For en stund siden oppdaget jeg at de hadde åpen hage hver torsdag i juli så da tenkte jeg nå har jeg sjansen :-)

 

IMG_8207 Og for et fantastisk sted, den hagen (parken??) er bare helt utrolig vakker.  Jeg vandret vel rundt der i ca. 2 timer og dette er definitivt ikke mitt siste besøk.  Tror nok jeg blir “fast inventar” både vår og høst på hagedagene heretter. 

Har ikke hatt tid til å bearbeide bildene ennå så nærmere presentasjon av hagen får komme på et senere tidspunkt.

 
På besøk hos Ninni

IMG_8253 Etter at jeg dro fra Ramme gård satte jeg kursen mot Hurum på den andre siden av fjorden.  Jeg hadde nemlig avtalt besøk hos Ninni og hennes hage. 

Og der fikk jeg oppleve ennå en fantastisk flott hage, Ninni har virkelig sansen for både sammenplantinger og oppbygging av hage.  En virkelig nydelig hage var det, for ikke å snakke om en fantastisk hyggelig dame. 

Skravla gikk friskt inntil det var på tide for meg å vende nesa hjemover – selvfølgelig med diverse stauder bak i bilen :-)

Tusen takk Ninni for noen kjempehyggelige timer :-)

tirsdag 14. juli 2009

Prosjekt: Pergola

Jeg har lenget ønsket meg en pergola i hagen. Både fordi jeg synes at det er kjempefint med bugnende roser over treverket, men også fordi det lager rom og struktur i hagen.
IMG_8110 En annen grunn for å sette opp pergolaen er et håp om at den etterhvert som rosene blir større skal hindre litt innsyn i hagen også.

Og nå er den på plass :-)


Jeg er kjempefornøyd med pergolaen min kjære samboer har snekret. Nedenfor ser dere hvordan “byggverket” skrider frem.

IMG_8036 IMG_8038

Pergolaen sto egentlig på planene i fjor, men det ble det ikke tid til. Men 3 Lykkefund-roser ble innkjøpt og plantet i utkantet av urtebedet i påvente av at pergolaen skulle komme på plass. Forhåpentligvis får de nå litt bedre forhold til å vokse seg store og flotte.

IMG_8041 IMG_8061

Jeg kunne selvfølgelig ikke vente til pergolaen var helt ferdig, rosene ble bundet opp før taket var på plass :-)

IMG_8085 IMG_8089
Og her er det ferdige resultatet sett fra begge sider. Er litt usikker på om det blir nødvendig å sette inn noe mer som rosene kan klatre i mellom stolpene, vi får se etterhvert. Planen er å kante både urtebedet og det andre bedet langs pergolaen med enten Lavendel eller Isop – så nå er det bare å sette i gang med å sette stiklinger.

Oppdatering 2011
Det har da skjedd litt på to år. Både roser og clematis har vokst seg mye større og dekker nå nesten til mot naboen. Rosen ‘Lykkefund’ har også begynt ferden over mot den andre siden. Og i sommer fikk jeg endelig satt ned Lavendel langs bedene.

Pergola

fredag 10. juli 2009

Juliblomstring

Etter flere dagers regn er det mye som ligger flatt av regnet.  Her er noen bilder av noen av de som fremdeles er oppegående. 


En sommerfavoritt - Prydtobakk

IMG_7842 IMG_7853
Nicotiana x sanderae ‘Domino Salmon Pink’ Nicotiana x sanderae ‘Perfume Deep Purple’

 

Astrantia variegata og Hosta sieboldii ‘Elegans

 

Et par roser til har sprunget utIMG_7852
‘Heritage’ og Heuchera sanguineum (Alunrot)

 

IMG_7860
‘Bonica’

 


Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ (Forglemmegeisøster), Salvia nemerosa ‘Ostfriesland’ (Steppesalvie) , rosa Astratia major ‘’ og Hosta sieboldii ‘Elegans’

Astilbe ‘Deutschland’ og hvit Surfinia Cimicifuga racemosa – Klaseormedrue, Lythrum salicaria 'Rosy Gem' (Strandkattehale) og en rosa Astilbe

 


Penstemon digitalis 'Mystica' (Rørblomst)

 

 IMG_7873
Lythrum salicaria 'Blush' (Strandkattehale)

 

IMG_7875 
Salvia nemorosa 'Schneehugel' (Steppesalvie) og Stachys byzanthina (Lammeøre)

mandag 6. juli 2009

5 på topp i hagen

I dag ble jeg utfordret av Ninni til å presentere mine topp 5 i hagen.  Bare 5!  Jeg har jo så mange favoritter at det er neimen ikke lett å velge.  Regnet de siste dagene gjort sitt til at mye “henger med ørene” for øyeblikket så dessverre er ikke alt like fotogent.  Bildene av favorittene blir derfor en blanding av bilder fra i dag og for noen dager siden.

Roser
Rosene var for inntil et par dager siden helt fantastiske, men regnet har som sagt fått flere av dem til å se litt stusselige ut.  En som derimot står der like flott er en av toppfavorittene blant rosene – Clair Renessance som ble plantet for 2 år siden.  Den er tett og opprett i veksten med mørkegrønne og glinsende blad.  Blomstene er 8-10 cm, middels sterk duft, veldig fylte i lys rosa/aprikos og blomstrer nesten hele tiden fra slutten av juni til sent på høsten. Den er rett og slett bare nydelig!

 

En presentasjon av noen av de andre rosene kan du finne her.


Delphinium - Riddersporer
Jeg kommer ikke utenom Riddersporene.  Det begynte så smått med de mørkeblå/fiolette for noen år siden og har stadig blitt flere både i farge og typer.  I fjor satte jeg ned ganske mange nye og i år har de blitt nesten gigantiske, noen er bortimot 2,5 meter høye.  Og det blir nok flere iom at jeg sådde ganske mange i vinter.


Bladliljer - Hosta
Hosta begynte som en dille for 5-6 år siden, men dessverre fikk jeg ikke med meg mange fra den gamle hagen min.  Nå begynner jeg etterhvert å få en god del igjen og flere av dem har vokst seg ganske så store.  Jeg er veldig glad i disse plantene som gjør seg så godt på de skyggefulle stedene i hagen.  På dette bildet ser du fra venstre H. ‘Green Sheen’, H. ‘Koryama’, H. ? og H. ’Wide Brim’.  Den ukjente er kjøpt som ‘Frances William, men det er det ikke.  Lurer kanskje på om det kan være ‘Hadspen Blue’, bladene er veldig store og hvis jeg ikke husker helt feil er blomsten så godt som hvit.


Geranium – Storkenebb
Nok en dille jeg har hatt en del år og jeg kjenner at jeg blir litt irritert når “uvitende” besøkende sier ‘og ja det er sånne som vokser vilt det’.  Jeg klarer stort sett å beherske meg og prøver i stedet å forklare at det faktisk finnes mange fantastisk flotte eksemplarer som har mye bedre egenskaper enn de viltvoksende. Bildet nedenfor viser Geranium ruprechtii.

 
En presentasjon av en del andre geranium finner du her.

 

Sommerblomster
Ingen sommer uten sommerblomster i både bed og krukker. Også i år har jeg sådd en del forskjellige favoritter som f.eks. Cosmos, Nicotiana, Malva, Lavatera og Zinnia, i tillegg til alle stiklingene jeg har “styrt” med.  Det ble veldig mange etterhvert, både enkle og doble i mange farger.  Jeg velger derfor å la Surfinia stå for favoritten blant sommerblomstene fordi de er så utrolig lette å formere, er vekstvillige og fyller fort ut krukka/potta de er plantet i.

Og utfordringen, ja den sender jeg videre til Helen, Elisabeth og Monica.

søndag 5. juli 2009

Geranium - Storkenebb

Her er en oversikt over Storkenebbene som har blomstret så langt i sesongen – og som jeg har fått tatt bilde av.  Storkenebb ble en “dille” for noen år siden og totalt sett er det vel ca. 40 forskjelllige sorter rundt omkring i hagen.

Alle bilder er klikkbare

Geranium x cantabrigense ’Biokovo’ Geranium ibericum subsp jubatum ’White Zigana’
Geranium clarkei ’Kashmir White’ Geranium phaeum album
Geranium x oxonianum ’Katherine Adele’ Geranium sylvaticum ’Bakers Pink’
Geranium sanguineum ’Apfelblüte’ Geranium pratense ’Bittersweet’
Rebecca-Moss sanguineum
Geranium x oxonianum ’Rebecca Moss’ Geranium sanguineum
Geranium sanguineum ’Cedric Morris’ Geranium sanguineum ’Max Frei’
Geranium ’Sirak’ Geranium pratense ‘Striatum’ (’Splish Splash’)
Geranium ’Nimbus’ Geranium sylvaticum ’Amy Doncaster’
Geranium phaeum ’Lily Lovell’ Geranium magnificum
Geranium ’Brookside’ Geranium himalayense plenum

lørdag 4. juli 2009

Bilder fra hagen

Her kommer flere bilder fra hagen med de siste dagers blomstring.  Håper dere ser bort fra både ugress og alt som har en tendens til å være i veien når man tar bilder; bark- og jordsekker, vannslangen + utstyr og naboens kompostbinger.


“Utsikten” fra terrassen mot drivhuset. Bak espalieret ligger skvallerkålhjørnet som vi har dekket med duk og bark.  Forhåpentligvis kommer det ikke opp så mye skvallerkål for her er jeg i ferd med lage “barnehage”.


Maidens Blush, Makedoniarødknapp, Ridderspore ‘Percival’ og steppesalvier.


Winchester Cathedral og Hosta ‘Regal Splendour’


Schneewaltzer, Hosta ‘Elegans, Clair Renessance, Toppklokke og Alunrot


Og sånn ser det ut når man står ute i gata og titter inn.


Her skal både veggen og rosebuen forhåpentligvis dekkes helt etterhvert av New Dawn.


Kassene på terrassen begynner endelig å bli skikkelig frodig av de doble surfiniaene.


Tomatene og agurkene har virkelig blitt flotte de siste dagene.  Agurker har jeg tatt inn flere av allerede og det er massevis av små tomater og mengder med blomster.


Flammentanz og Ridderspore ‘Black Knight’

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin