lørdag 23. oktober 2010

Toppmeis

Toppmeisen har jeg dessverre ikke hatt på besøk her i hagen, så disse bildene er hentet fra hytta i Gudbrandsdalen hvor vi har sett den av og til på fuglebrettet.  Og som bildet viser bryr de seg tydeligvis ikke noe om at de må dele plassen med ekornet :-)

Toppmeisen (Lophophanes cristatus tidligere Parus cristatus) er en fugl i meisefamilien som blir ca 12 cm lang, og veier ca 11 gram. 

Toppmeis2

Toppmeisen har en pussig fjærtopp på hodet som gjør den lett gjenkjennbar.  Den har en veldig markert svart og hvit hodetegning. Den er gråbrun på oversiden, mens undersiden er mer lysegrå.  Den spiser små insekter og edderkopper om sommeren og frø om vinteren som den gjerne har hamstret fra våren og utpå høsten.

Toppmeisen er en sosial fugl som gjerne holder seg sammen med andre fugler om vinteren og ses ofte sammen med granmeis, svartmeis og fuglekonger.

Toppmeis

Fuglen hekker fra mai til juni og bygger rede i uthakkede trehull.  Her i Norge finnes toppmeisen i Sør-Norge og nord til Nordland.

3 kommentarer:

  1. Toppmeisa er veldig sjelden å sjå her også, har faktisk ikkje sett den på svært mange år. Håpar at den dukkar opp igjen på matbrettet for den er artig å sjå på. :)

    SvarSlett
  2. Det var et fint fuglehus! Artig bilde, med både ekorn og toppmeis (har bare sett meisen to ganger i hele mitt liv)! Men, du (sånn mellom oss...) er ekornet utstoppet???

    SvarSlett
  3. Hehe, nei da det er høyst levende :-)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin