mandag 13. desember 2010

Hagebesøk: Egeskov Slot - Parken

Besøksdato: Juli 2010
Åpningstid: Åpent alle dager fra 30. april til 2. oktober 2011
Se nettsiden for åpningstider (åpner kl 1000 alle dager, men har variabel stengetid)
Inngangspenger: Se nettsiden for priser
(varierende avhengig av hva du ønsker å se, samt rabatterte priser ved gjentagende besøk)
Hjemmeside: http://www.egeskov.dk/
Adresse:

Egeskov Slot
Egeskov Gade 18
5772 Kværndrup
Telefon: 62 27 10 16

Hvordan ta seg dit: Veibeskrivelse

IMG_4138

Egeskov er en 1131 hektar stor eiendom som inneholder både slott, museer og diverse samlinger, en park og et stort lekeområde.  IMG_4053I over 45 år har vakre Egeskov eksistert i det sydfynske lanskapet og navnet Egeskov stammer fra en gård med samme navn.  I dag er kanskje Egeskov mest kjent som Europas best bevarte vannborg. 

Du kan lese mer om slottet og historien her.  Nå husker jeg ikke helt hvor lenge vi var i parken, men i følge nettsiden tar det ca 4 timer å se parken, slottet og de 10 museene.

 

IMG_4231 Det er mange små og store museer på eiendommen:

Veteranmuseum
Motorsykkelmuseum
Falckmuseum
Landbruksmuseum
Hestevognsmuseum
Dukkehuset
Den gamle smie
Kjøpmannsmuseum

Mer informasjon kan du finne her.

 

Men dette innlegget skal dreie seg om den vakre parken på 20 hektar som har blitt kalt ‘Danmarks flotteste hage’.  PIMG_4050arken er virkelig flott, og for en en hageinteressert (hagegal) er det ikke noe problem å bruke 4 timer bare på parken.

Egeskov slottspark ble anlagt av Niels Krag mellom 1722 og 1740 og er inspirert av både Versailles og Fredriksborg slottsparker.  Faktisk er mange av hekkene rundt de forskjellige hagerummene de originale 280 år gamle hekkene.  

 

Fuchsiahaven
Egeskov har en av de største Fuchsiasamlingene med over 1500 forskjellige sorter, flere av plantene er over 90 år gamle.  Om vinteren oppbevares de i drivhusene og blir plantet ut i slutten av mai og tatt inn igjen i slutten av september.
Jeg kommer med et eget innlegg om Fuchsiahagen og i tillegg innlegg om de forskjellige sortene som var der, så foreløpig blir det bare en liten smakebit.

IMG_4301

IMG_4279 IMG_4338

 

Fuglevoliere
Fugleburene er plassert i det trekantete hagerommet i Baronessens Hage.  Dette er en hage med enkel beplantning og et kjempestort Platantre fra 1800-tallet.

IMG_4131

 

Urtegården
Urtegården er inspirert av en 1600-talls urtegård og har bueganger og høybed med et stort utvalg av både tradisjonelle og helt nye sorter av grønnsaker og snittblomster.  Lysthusene er tegnet av arkitekt Mogens Lassen.  Alle plantene blir produsert i Egeskovs egne drivhus. 

IMG_4064

IMG_4062 IMG_4065


 

Renaissancehaven
Hagen ble anlagt i 1962 av den franske hagearkitekten Ferdinan Duprat og er klassiskt oppbygget med en midtakse, fontener, formklippet buksbom både i form av den franske lilje og figurer.

IMG_4133IMG_4098 


Den gamle labyrint
Denne er laget av klippet bøkehekk og opprinnelig laget p 1800-tallet som underholdning og tidsfordriv for herskapet.  Denne er nå lukket for publikum fordi man vil beskytte rotnett, og jeg har derfor ingen bilder derfra.

 

Piet Heins Superegg
Piet Heins tilknytning til Egeskov gjenspeiler seg bl.a. i oppsetningen av den store gyldne superellipse.  Med bakgrunn i den matematiske intuisjon fant han først formen og deretter forklarte han den geometriske figuren som senere fikk stor anvendelse i stor målestokk over hele verden.

IMG_4083

 

Den engelske have
Denne hagen er kjennetegnet ved store plener og store, flotte trær (bl.a. Platan-treet). Dessverre har jeg ingen bilder.

 

Dufthaven
Hagen er tegnet av slottsgartner Peter Bonde Paulsen og ble laget i 2002.  Den er oppdelt i fire rom og inneholder forskjellige typer Pelargonium, et utvalg av krydder- og legeurter. Siden jeg er rimelig Pelargonium-interessert tok jeg bilde av alle Pelargoniumsortene som var der og de kommer etterhvert som innlegg på Pelargonium-bloggen.

IMG_4226

IMG_4142 IMG_4217

 

Piet Heins labyrint
Denne ble innviet i 1990 og avløste den gamle bøkelabyrinten.  Det sies at gjennomsnittstiden for å komme seg inn til miden er 15 minutter.  Jeg prøvde aldri dette, og dessverre har jeg heller ingen bilder fra labyrinten.

 

Vandhaven
I den romantiske vannhagen vokser det surjordsplanter, Azalia, Rhododendron, bregner, Primula og Hosta.

IMG_4262 IMG_4264

 

Dahliahaven
Denne hagen er laget med høybed ved lekeplassen, og er et yndet picnicområde.  Om våren er bedene beplantet med 6000 tulipaner som er nye hvert år.  Rundt startet av juni  blir tulipanene tatt opp (og gitt bort) og erstattet av Dahlia som blomstrer fra midten av juli og til den første nattefrosten melder seg.  Siden vi var der i midten av juli var ikke Dahlia-blomstringen kommet i gang så jeg har ikke bilder fra denne delen av hagen.

 

Piet Heins Solur
I 1989 ga han det 11 meter høye soluret Helix Helios til Egeskov.  Soluret virker på den måten at klokkeslettet angis av skyggens vandring opp det 4 meter lange og 40 cm brede tvinnede båndet.  Jeg har dessverre ikke noe godt bildet av soluret, men det kan ses på bildene fra vannhagen og staudehagen.

IMG_4266 IMG_4269

 

Staudehaven og Den grå have
Staudebedet ble opprinnelig laget i 1967 i et samarbeid mellom grevinne Nonni Ahlefeldt og landskapsarkitektene Erna Sonne-Friis og Ingwer Ingwersen.  I 1980 ble det nedlagt, men oppsto igjen i 1996.  Staudehagen inneholder ca. 250 forskjellige arter.  Den grå hagen er en forsenket del av staudebedet hvor alle plantene  er gråbladet.

IMG_4272 IMG_4270

 

Den hvite have
Denne hagen ble anlagt i 1999 etter inspirasjon fra Sissinghurst og plantevalget og sammensetning skyldes i stor grad Jane Schul.  Hagen er i stor grad bygget opp som en klassisk renesansehage med lave buksbomhekker.

IMG_4056IMG_4055 

 

Rosenhaven
Rosehagen ligger foran slottet og ble etablert i 2004.  Den er tegnet av slottsgartner Peter Bonde Paulsen og alle bedene er omkranset av buksbomhekker.  Hagen består av både slyngroser, historiske roser, stor- og småblomstrende roser, engelske roser og bunndekkerroser.  Det er ca. 100 forskjellige sorter roser i hagen som blomstrer fra midten av juni til midten av juli.

IMG_4080 IMG_4077

 

Plantesalg
Utenfor slottet og parken finnes det et lite planteutsalg som i tillegg til salg av planter også har en del hagestash til salg.  Personlig synes jeg utvalget av hagestash var både større og bedre enn utvalget av planter.

1 kommentar:

  1. Et helt fantastisk anlegg, og en borg med vollgrav og det hele, en stor opplevelse må det ha vært! :)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin