mandag 8. desember 2008

Hjemmelaget julekonfekt

På lørdag hadde jeg avdelingen her hjemme for å lage julekonfekt som en del av årets juleavslutning.  Mat hadde vi bestilt så hele dagen/kvelden var avsatt til kos i form av å lage konfekt i hyggelig samvær med gode kolegaer.

IMG_9951

Jeg var selvfølgelig spent på hvordan det skulle gå når 6 personer skulle lage konfekt og kaker samtidig, men det gikk helt smertefritt - men så pleier vi jo å jobbe godt i team til vanlig også da. 

Det å lage konfekt sammen med andre er virkelig kjempekoselig, vi flira og lo masse og hadde det kjempegøy.  Vi kom i gjennom alle 6 slagene (5 med konfekt + Sarah Bernard) godt ispedd pauser både for mat og drikke.  Og jeg tror nok alle hadde det veldig koselig, de kom kl. 1500 og gikk ikke igjen før klokka hadde passert 0430 :-)

Så da tenkte jeg at jeg skulle dele oppskriftene med dere, kanskje er det noen av dere som kunne tenke dere å prøve de ut.  Jeg kan love at det er kjempegodt!

Lykke til :-)

   

Nougatsjokolade med ristede nøtter

15-20 stk

100 g hasselnøttkjerner
100 g bløt nougat
75 g mørk sjokolade

Rist nøttekjernene på 250 grader til hinnen på nøttene blir mørkt og begynner og sprekke.

Legg nøttekjernene i et sammenfoldet tørkehåndkle og gni nøttene mot hverandre slik at hinnene løsner. 

Deretter legges nøttene i et dørslag slik at hinnene kan siktes fra.

Smelt nougat og sjokolade sammen og rør inn nøttekjernene.

Fordel blandingen med en liten skje i konfektformer eller kremmerhus av metalfolie. 

Nøttesjokoladen kan også bare stivne på bakepapir – del den i så fall i biter og legg i papirformer.

 

Napoleonshatter

20 stk

250 g ren rå marsipan
Klar folie (frysefilm) til utrulling
100 g bløt nougat
Mørk sjokolade til overtrekk
Gullstøv som pynt
Bakepapir

Rull ut marsipanen ca. 3 mm tykt mellom to lag folie

Fjern den øverste folien og stikk og 5 cm store sirkler av marsipanen med en metallform.

Legg en liten kule nougat på hver marsipansirkel.

Klem marsipanen sammen rundt fyllet med fingrene og trykk begge endestykkene ned slik at undersiden blir flat.

Dypp konfekten i smeltet sjokolade og dryss litt gullstøv på hver napoleonshatt. 

Legg dem på bakepapir og la sjokoladen stivne. Gullstøv ser flott ut på, men kan utelates. (Her må det anmerkes at det var var noen som mente at hattene mer lignet på Iberiasnegler enn napoleonshatter - og jeg er tilbøyelig til å være enig)



Iskonfekt


100 g kokesjokolade
50 g kokosfett
1 ts pulverkaffe
1 egg

Nøtter til pynt (eller sølvkuler)

IMG_9960

Sjokolade og kokosfett smeltes ved meget svak varme og avkjøles noe.

 

Pulverkaffen utrøres med ca. ½ ts vann og tilsettes sjokoladerøren.  Det hele settes i kaldt vann og piskes til massen er tykk. 

Sprøyt små klatter på bakepapir eller oppi papir- eller aluminiumsformer.  Pynt med nøtter og sett konfekten kaldt til den er stivnet.  Konfekten oppbevares i boks på et kjølig sted.

 

Nøttetopper


150 g bløt nougat
25 g hasselnøttkjerner
100 g mørk sjokolade til trekk
100 g lys sjokolade til trekk

Pynt: Kandiserte blomster eller nøtter

 

IMG_9965 Trill den bløte nougaten til valnøttstore kuler.  Trykk fast en hasselnøttkjerne på hver kule. 

Smelt den mørke sjokoladen på svak varme og dypp konfektkulene halvt ned i sjokoladen. (Gjøres kanskje enklest med en gaffel).

La sjokoladen stivne helt før kulene pyntes med den smeltede lyse sjokoladen.

Troika konfekt

IMG_9968

Vi lager også troika-konfekt, men har modifisert oppskriften nedenfor litt. 

 

I stedet for geletopper lager vi gele fra pakke og i tillegg har vi nougat i.  Og fremgangsmåten er som følgende:

 

Bakepapir legges i bunnen av et stekebrett eller ildfast form.

Smeltet sjokolade helles på i et relativt tynt lag.

"Halvstivnet" gele helles over

Utkjevlet nougat og marsipan legges over geleen før smeltet sjokolade helles over på toppen.

Bruk en varm kniv til å dele opp troikaen i biter

----------------------------------------------------------

Alternativ 2 - den opprinnelige oppskriften

125 g mørk kokesjokolade
100 g delfiafett (kokosfett)
2 ss melis
2 ss sterk kaffe
100 g marsipan
1 pose gelétopper

 

1) Kle en brødform med bakepapir.
2) Kjevle marsipanen tynt ca ½ cm og tilpass i bunnen.
3) Skjær opp gelétoppene i passe tykke skiver og legg dem tett oppå marsipanen.
4) Smelt sjokolade, delfiafett og kaffe.
5) Hell sjokolade blandingen over til slutt og sett kjølig.
6) Deles opp i passe store biter.

3 kommentarer:

  1. Nammm og jeg er svak for slike oppskrifter og bildene da!!
    Så flinke dere har vært!!

    SvarSlett
  2. Mmmmm.....jeg spiser ikke sånt og allikevel fikk jeg vann i munnen:-) Takk for oppskrifter,det er andre i husstanden som elsker sånt!!

    SvarSlett
  3. Nam, dette så godt ut. Dette må nok prøves:)

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin