lørdag 25. februar 2012

Sudeley Castle - Gloucestershire, England


IMG_1212

Besøksdato: 31. juli 2011
Åpningstid: 01.04. – 28.10.
Kl. 1030 - 1700
Inngangspenger: Se nettsiden
Hjemmeside: http://www.sudeleycastle.co.uk/gardens
enquiries@sudeley.org.uk
Adresse: Winchcombe, Gloucestershire, GL54 5JD
Hvordan ta seg dit:

By Train
The closest train station to Sudeley is Cheltenham Spa.
For train times to and from Cheltenham Spa click here.
The timetable for buses from Cheltenham Spa to Cheltenham Town Centre are listed here.

By Bus
Buses from Cheltenham Bus Station to Winchcombe run at these times.

image

Sudeley er et middelalderslott som ble bygget i det  15. århundre. Slottet har skiftet eiere mange ganger opp gjennom historien, men er i dag et av få slott i England som er i privat eie. Lord og lady Ashcombe, Henry og Mollie Dent-Brocklehurst bor i dag i deler av slottet. Sudeley har også utleie av hytter som befinner seg i utkanten av eiendommen.

IMG_1220

Et besøk på Sudeley kan både by på utstilling/omvisning på slottet, en samling med ulike fasaner, en liten kirke, og vandring rundt i den flotte og innholdsrike hagen. En tur til Sudeley Slott kan absolutt anbefales. Deler av hagen er kjempeflotte, men vær forberedt på at det er enkelte deler av hagen som bærer preg av litt dårlig vedlikehold og mye ugress. Dette gjelder spesielt den delen fra inngangen og frem til slottet og deler av duft- og urtehagen.

IMG_1223

Det er ni ulike hager på Sudeley slott, alle i forskjellige stiler.

'The Castle ruins’
Banqueting Hall-ruinene gir denne hagen et dramatisk og romantisk uttrykk. Den er designet slik at den tilsynelatende ser ut til å være overlatt til seg selv og har grodd igjen. I hagen finner man mengder med Clematis og roser rundt de gotiske vinduene.

‘The East Garden’
Denne hagen ble designet av Charles Chesshire i 2003 og har et orientalsk preg.  I denne hagen finner man bl.a. hvit Wisteria, trepeoner og Clematis.

IMG_1228 


‘The Knot Garden’
Denne hagen ligger i tilknytning til ruinene og ble i 1995 designet etter et mønster på en kjole Elisabeth I har på seg på et portrett som henger på slottet. 1200 buksbom danner et intrikat mønster og i midten finner man en fontene med maurisk mosaikk.

IMG_1203IMG_1204


‘The Mulberry Garden’

Morbær-treet ble plantet i 1865 av Emma Dent ved siden av Dungeon Tower som er en gjenværende del av det opprinnelige slottet.  I denne hagen finner man Hosta, Primula, Peoner, Fritillaria og bregner.

‘The Queens Garden’
Bakgrunnen for å kalle den ‘The Queens Garden’ er at det er fire dronninger som har vandret rundt i denne hagen; Katherine Parr, Anne Boleyn, Jane Grey og Elisabeth I. Hagen ligger på den originale tuduor-parterren og er mest kjent for de over 70 forskjellige sorter med roser (på sitt beste i juni) og er omgitt av enorme barlind-hekker. I denne hagen finner man i tillegg til rosene bl.a.; Clematis, Agapanthus, Allium, Papaver, Echinacea og Cleomes. Slottet arrangerer en egen roseuke fra 11. – 17.juni i 2012.

IMG_1214

IMG_1213 IMG_1218

IMG_1217IMG_1224


‘The Secret Garden’

Denne hagen ble laget første gang i 1979 av Rosemary Verey, men ble redesignet i 1998. Hagen har opphøyde bed som endrer seg gjennom året med bl.a. over 2 500 tulipaner om våren. Forøvrig finner man Penstemon, Heliotropium og Salvia. 

IMG_1248IMG_1250IMG_1258

 

‘The Tithe Barn Garden’
Dette er ruinene av de originale bygningene på Sudeley og daterer seg tilbake til 15. tallet. Bygningen ble ødelagt av Cromwell, men er nå omgjort til en romatisk hage i tilknytning til en karpedam. I og rundt Thithe Barn finner man bl.a. Wisteria, Clematis, Hosta, Primula, Digitalis, Hydrangea, Dicentra, Roser og stokkroser.

IMG_1194

IMG_1190 IMG_1198
 

‘Healing Herb Garden’
Denne hagen er en del av ‘The Herb Garden Walk’. Opp gjennom årene har det alltid vært en urtehage på slottet med både kulinariske og medisinske planter som ble benyttet av slottets beboere. Etterhvert ble imidlertid interessen for å dyrke urter mindre pga fremgangen i den medisinske vitenskapen og tilgang til syntetiske erstatninger.  Nå er imidlertid Lady Ashcome i gang med å gjenskape urtehagen, bl.a. med kosmetiske urter.

IMG_1268IMG_1272


‘The White Garden’
Hagen ligger på sørsiden av St. Marys kirke og er dedikert til Jomfru Maria. Som en symbol på hennes renhet er alle blomstene i denne hagen hvite. I hagen er det bl.a. Roser, Peoner, Clematis, Tulipaner og Nicotiana. 

IMG_1236

IMG_1239 IMG_1238


Fasaner

Det er 294 forskjellige sorter fasaner på Sudely og de har bl.a. 15 sjeldne og utrydningstruede arter.

IMG_1255


St. Marys kirke
I denne kirken ligger dronning Elisabeth Parr (1512-1548) begravet. Elisabeth var Henrik VIII’s sjette kone.

IMG_1233

4 kommentarer:

 1. Så mange flotte hager! Jeg var på blomstertur til England i 2002 og det var en kjempe flott tur! Var på flere slike herskap og vandret rundt i hagen!

  Ønsker deg en flott kveld. Klem Vivi

  SvarSlett
 2. Wow, utrolig masse flotte bedd! Liker særlig det lange røde!!
  Takk for titten!

  SvarSlett
 3. Jeg har vært inne og sett på disse bildene flere ganger i det siste, utrolig nydelig hage, og meget fint formidlet :)

  Men akkurat denne runden er jeg innom for å be deg om en tjeneste. Hagebloggerene skal ha stand på Hagemessen ved Oslo nå om en uke. Som en del av standen så har jeg tenkt å presentere noen av bildene som var med på x-faktor blomsterutgaven og jeg ønsker å bruke ett av dine.

  Bildet vil bli vist i ca 20x15 cm størrelse, og det blir tydelig merket med adressen til din blogg.

  Jeg ønsker å bruke bildet av den hvite cosmosen.
  Dersom dette er greit for deg så vennligst send meg en epost så raskt som mulig på (anne @ moseplassen.com). Det er veldig fint om du sender meg bildet i eposten så blir det bedre kvalitet på bildet ditt en om jeg henter det fra bloggen din, og, om du synes det er greit så vil jeg helst ha bildet uten vannmerke, det ser finere ut sammen med de andre bildene som ikke er vannmerket. (jeg fører på krediteringen i tekst under bildet nemlig)

  Håper du har det godt, sees vi på messa?
  Anne :)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin