lørdag 6. september 2008

Frøken Høstglede

Oktoberbergknapp er en av mine absolutte favoritter nå om høsten. Frøkenens fulle navn er Sedum spectabile 'Autumn Joy', derav navnet Frøken Høstglede. Den blir også benevnt Sedum telephium og ofte ser man at 'Autumn Joy' er byttet ut med 'Herbstfreude' (egentlig er vel dette det opprinnelig navnet så vidt jeg har funnet ut).

Jeg synes planten er nydelig og den lyser virkelig opp i bedet nå om høsten hvor de fleste andre staudene er ferdigblomstret.

Ikke bare er den flott i bedet, men den egner seg også veldig godt både i buketter og dekorasjoner. De brokkolilignende blomstene er veldig holdbare og står lenge i vasen.

Oktoberbergknapp er en herdig, sukkulent staude som tåler helt ned mot -30 grader. Den trives best i full sol, veldrenert jord og blir 40-60 cm høy og like bred. Blomsterhodene dannes i juni-juli og endrer gradvis farge fra lime over til rosa for til slutt å bli burgunder/rødlilla. Den kan lett bli slengete dersom den ikke får nok sol. Den er også enkel å dele og det er fullt mulig å ta stiklinger av den.  'Autumn Joy' er tildelt 'Award of Garden Merit' fra the Royal Horticultural Society.

Legger også til noen bilder som viser hvordan planten utvikler seg fra sommer til høst.  Tar også med et par bilder hvor jeg har brukt den sammen med andre blomster for å pynte opp litt i stua.

Mot slutten av juli har planten fått limefargede blomster.Midt i august begynner blomstene å "rødme".
I slutten av august har den fått en nydelig rosafarge.Og her må jeg "jukse" litt. Bildet ble tatt 5. oktober i fjor.
Her har jeg brukt Frøken Høstglede sammen med Dahlia 'Rocco' (Georgine), Knautia (Makedoniarødknapp) og Celine obliqua (Duehode).
Og her har jeg brukt Frøken Høstglede sammen med Dahlia (Georginer) og Cosmos (Pyntekorg).

8 kommentarer:

 1. Jippijippi!!
  Jeg sitter akkurat og lager til presentasjonen av kandidatene (må ta det litt puljevis, ellers blir det litt mye gitt). Denne gangen er det så mange spennende ulike planter som er representert at jeg gleder meg skikkelig til å presentere de alle sammen. Det er så utrolig innspirerende å se alle de flotte plantene som er i blomst nå i en del av hageåret som mange rett og slett har avskrevet som død.

  Og akkurat denne sedumen er en av mine favoritter, kjempeflott presentasjon!

  SvarSlett
 2. Frøken høstglede er både vakker og anvendelig.
  Liker også at den er så lett å formere. :o)dzgpup

  SvarSlett
 3. Du, jeg sitter og ser på alle de flotte bildene du har lagt ut, og skal velge ett til å representere i konkurransen.
  Jeg føler det er to gode alternativ, alternativ 1 er å bruke det første bildet, alternativ 2 er at jeg lager en enkel collage av de fire utviklingsbildene. Jeg heller litt mot siste alternativ, men tenkte du kunne få si hva du foretrekker ;)

  SvarSlett
 4. Nydelige bilder! Er nok den samme som jeg har ,ja:)

  SvarSlett
 5. Hei Anne
  det er jo helt supert om du kan få laget en collage som viser at planten faktisk er dekorativ gjennom hele hagesesongen :-)

  SvarSlett
 6. Utrolig mye fint du har å vise fra hagen din!
  Blomsterdekoratør er du også, ser jeg:-)
  Tror jeg må så noen erteblomster til neste år. Det var mange nye fine sorter for meg.

  SvarSlett
 7. Mykje bergknapp på hagebloggane i desse dagar :)
  Nydelege bilde :)

  God søndag :)

  SvarSlett
 8. Oktoberbergknapp.. Er det det den heter ja. Denne har jeg hatt i hagen noen år, og bare kalt den Kari H-planten, etter henne jeg fikk den som avlegger fra :) Fine bilder!!
  Hilsen fra Heimro.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin