søndag 21. september 2008

Steinbedet begynner å ta form

Etter mye jobbing både i går og i dag begynner endelig "steinbedet" å ta form.  SteinbedVet ikke helt om det kan kalles et steinbed, meg jeg gjør nå det da.  Jeg har laget et bed mellom fjellet som stikker opp i det ene hjøret av tomten, puttet inn noen steiner (blir kanskje flere etterhvert) og steinbeds-planter og da blir det pr. definisjon - et steinbed. 

 

 

 

Det var noe jord (egentlig leire) der fra før og denne er nå iblandet sandblandet jord som ble til overs da vi planerte og lagde ny plen på baksiden av huset.  Steinbed Til neste år skal gårsplassen få belegningsstein og da vil den komme helt inntil steinbedet.  På venstre side (ift dette bildet) er det også et bed og det vil da bli en sti av belegningsstein mellom disse.

Her er bedet sett fra den andre siden.

 

 

Alle plantene er hentet fra rundt omkring i hagen og grunnen til at det har vært så Steinbed3mye jobb med disse er at de sto i "ventebedet" (som har blitt permanent) og der er det forferdelig mye ugress.  Jeg har derfor måttet rense alle plantene for ugress (skvallerkål, brennesle, honningknoppurt, en eller annen soleietype og en eller annen vassarvetype + litt andre godsaker).  Men man må jo se det positive i det da, nå er jeg på god vei til å få renset skikkelig opp i dette bedet.  Og siden det er meldt bra vær fremover tror jeg faktisk at jeg skal få ventebedet til å bli et skikkelig bed uten altfor mye ugress.

 

Foreløpig har jeg puttet disse plantene i steinbedet:

Agastashe 'Golden Jubilee' Phlox subulata 'Benita'
Aster alpinus albus Phlox subulata (skarp rosa)
Astilbe chinensis v. pumila Potentilla megalantha
Campanula portenschlagiana Primula denticulata
Dianthus 'Brilliancy' Primula veris
Gentiana cruciata Pulsatilla vulgaris
Geranium sanguineum Pulsatilla vulgaris alba
Houstonia caerulea 'Milliard' Saxifraga arendsii 'Findling'
Jasione alpina Saxifraga arendsii (rødrosa)
Bergenia cordifolia 'Tubby Andrews'  

 

Det siste jeg gjorde i dag var å sette ned 360 løk som jeg kjøpte her om dagen.  Bedet ble derfor komplettert med disse løksortene:

Allium ostrowskianum Iris reticulata
Allium moly Narcissus 'Minnow'
Anemone blanda 'White Splendour' Tulipa bakari 'Lilac Wonder'
Crocus mix Tulipa dasystemon tarda
Crocus 'Jeanne D'Arc' Tulipa kaufmanniana 'Johann Strauss
Hyacinthus orientalis 'Amethyst' Tulipa turkestanica
Hyacinthus orientalis 'Blue Jacket'  
Hyacinthus orientalis 'Carnegie'  
Hyacinthus orientalis 'Pink Pearl'  

 

Tror nok at jeg må få satt ned noen stauder som blomstrer fra juli og utover.  Det som er satt ned i bedet nå er for det meste vårblomstrende planter og da blir det jo ganske så stusselig utover sommeren.  Jeg har bl.a. noen Lamium, Prunella, Erodium og Geraniumsplanter som kanskje kan egne seg.  Og så regner jeg med at jeg kjøper noen krypende Sedum til neste vår.

4 kommentarer:

 1. Ser ut til å bli kjempeflott, og blir nok heilt fantastisk når alt blomstrar neste år!

  SvarSlett
 2. Dette bedet blir heilt sikkert kjempevakkert når det blomstrar til våren! Gler meg til å sjå!!

  Du imponerer meg veldig med å ha full kontroll på dei latinske namna på blomane. Hugsar du dei i hovudet eller har du dei nedskrive? Uansett imponerande :-)

  SvarSlett
 3. Tusen takk begge to. Og når det gjelder de latinske navnene skal jeg ikke påstå at jeg husker alle, men mange av dem. Tror nesten jeg husker flere latinske enn norske navn. Før jeg tittet innom Hagegal for første gang kunne jeg vel ikke et eneste ett, men det har bare blitt sånn at de har "krøpet" inn. Og så er det jo den fordelen med latinske navn at de er entydig, det er jo ikke de norske. En plante kan jo ha mange norske navn, f.eks. avhengig av hvor man bor i landet :-)

  SvarSlett
 4. Dette ser ut til å bli et herlig bed!! Og så finnes det så mange flotte steinbedsplanter. En skikkelig fargeklatt til neste år.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin