søndag 24. august 2008

Fuchsia

Fuchsia er en annen av mine “samlerplanter”. Tidligere syntes jeg bare at det var en ”dillete” og ”tantete” plante, men for noen år tilbake fikk jeg noen Fuchsia-stiklinger i bytte mot et eller annet som jeg har glemt nå. Da fikk jeg plutselig et annet syn på denne planten som faktisk har enormt mange flotte og vakre varianter. Kanskje det blir en blogg for Fuchsia etter hvert også, vi får se.

Jeg har hatt en god del Fuchsia-planter de siste 6-7 årene og de har overvintret greit, og til og med overlevd overvintring på et lager uten tilsyn da jeg flyttet for 3 år siden. Men i vinter gikk det helt galt – kun 3 av nesten 40 planter overlevde vinteren! Det var første gang jeg overvintret dem i drivhus, men jeg tror ikke det var årsaken. Tror nok heller det var at jeg ga de for mye vann til å begynne med, og hadde glemt å skifte jord på dem (det var nemlig swellgel i jorda). Resultatet var i allefall at de gikk dukken, dvs råtnet.

Så da var det bare å sette i gang på nytt med nye stiklinger – 35 i tallet – ble handlet inn på våren/forsommeren i år. Fuchsia er en takknemmelig plante som ikke krever mye stell og som vokser fort. De fleste er nå store planter med mengder av blomster. Klok av skade har jeg nå tenkt å ha minst 2 av hver plante for overvintring - så i går ble det tatt stiklinger av de fleste sortene.

Her er noen få av de jeg har for øyeblikket


Blue Wave White Blush
Walz Jubelteen Pink Galore
Royal Velvet Rohees New Millenium

4 kommentarer:

 1. Så lekkert!
  Har du den kjemperare med bitte små blomster som heter Microphylla?( tror det var slik det stavdes)
  Den er jammen kjemperar og nydelig på en gang.

  Ang dahilaen så heter den `Pink attraction`. Den blir mellom 30 -80 cm høy. Nydelig og blomsterik :)

  SvarSlett
 2. Hei Elisabeth
  Nei jeg har ikke Microphylla og grunnen er vel at jeg har trodd at den er rød (er nemlig ikke veldig glad i rødt...) Men når jeg slår opp i Fuchsiaboken nå ser jeg at det finnes i allefall 4 microphylla-sorter - en er rosa, en hvit, en rød og en rødlilla. Så da er det vel bare å sette opp et par av dem på ønskelisten - jeg falt spesielt for den hvite :)

  Her er den hvite Fuchsia hidalgensis
  http://www.kathleenmuncasterfuchsias.co.uk/pictures/Straat%20Futami.jpg

  Og her er den rosa Fuchsia aprica
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Fuchsia_microphylla_ssp_aprica_3.jpg/492px-Fuchsia_microphylla_ssp_aprica_3.jpg

  SvarSlett
 3. Og den dahlia'n den må jeg sette på listen over georginer for neste år.

  SvarSlett
 4. Så morsomt å se bloggen din. Spesielt tårene. Lider selv av gryende "Fuchsia-feber". Ta en titt her http://warhum869.blogspot.com/
  Blomster er gøy :-)

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin