søndag 31. august 2008

"Duftbombe"

I går kveld gikk jeg en runde - dvs det ble egentlig to runder - i hagen for å ta inn litt blomster.

Runde to resulterte i denne "duftbomben" satt sammen av erteblomster, prydtobakk, rosa isop og to forskjellige anisisop.  Som avslutning har jeg brukt hosta og forglemmegeisøster (Brunnera macrophylla variegata").  Buketten satte jeg i Eriks arvede tinnølkrus og der gjorde den seg kjempefint. 



Den første runden plukket jeg inn litt av hvert, men mest georginer, solhatt og pyntekorg som ble nok til to store buketter (som jeg egentlig ikke ble veldig fornøyd med - anisisop'n skulle ikke stukket så langt opp!)




fredag 29. august 2008

Slik ble grønnsakshagen til



Siden jeg har fått noen kommentarer på grønnsakshagen tenkte jeg at jeg skulle legge ut bilder av hvordan den ble til.

Her er utgangspunktet


Grønnsakshagen er lagt til vestsiden av hagen og har sol det meste av dagen. Som tidligere nevnt var det ikke mye i hagen da vi overtok så det var bare å sette i gang å grave.

For å unngå for mye ugress mellom pallekarmene la vi på duk av den litt tykke sorten (ikke barkduk). Noe ugress har det nok kommet, men faktisk ikke veldig mye. Det som er der tror jeg rett og slett har kommet fordi jeg har fått jord mellom hellene når jeg fylte pallekarmene.


Da vi overtok huset besto “terrassen” av betongheller som sprikte i alle retninger og var fulle av jord og mose. Disse ble spylt med høytrykksspyler og ble så gode som nye og ble plassert som ”gangstier” mellom pallekarmene.


Pallekarmene ble malt utvendig i samme farge som huset og fylt med en kombinasjon av kompostjord fra Grønmo.


Dette er tidlig på sesongen i fjor, men det grodde som bare det i karmene. Det var vel egentlig litt for mye sand i jorda, noe som gjorde at det tørket veldig fort ut. I år ble jorda derfor blandet med en del jordsekker fra Plantasjen . Et lite urtebed ble også anlagt i forkant av grønnsakshagen.

 

Klatrestativet” for sukkerertene ble satt opp fort og ”gæli” i fjor og var verken pent eller hensiktsmessig. I år ble de derfor erstattet av skikkelige staur og armeringsmatter og det har fungert helt utmerket (se det første bildet).

onsdag 27. august 2008

Augustblomstring i hagen

Jeg tok en runde med kameraet nå i ettermiddag og her er noen av de som fremdeles står i blomst.

Sedum spectabile - Smørbukk
Den går nå fra limefarget til å begynne og rødme. Snart kommer den til å være burgunder/rødlilla.


Chelone obliqua - Duehode
En vakker høststaude som finnes både i rosa og hvitt.


Echinacea purpurea 'White Swan' - Solhatt
Denne ble sådd i forfjor, blomstret med noen blomster i fjor. I år har den blitt en stor tue.


En ukjent Clematis (kanskje 'President'?) som sto her når vi overtok huset.


Rosa 'Louise Odier' - en av mine favoritter!


Echinacea purpurea 'Primadonna' - Solhatt


Lathyrus latifolius 'White Pearl' - Staudeerteblomst
Nydelig klatrer som jeg sådde i fjor. I fjor kom det bare litt bladverk, i år har den blitt relativt stor og med mange nydelige, hvite blomster. Dessverre er det ingen duft på staudeerteblomsten.


Echinops bannaticus - Kuletistel
Sådd for 3 år siden tror jeg det er. En vakker plante som er utrolig dekorativ.


Phlox paniculata 'Eva Cullum' - Høstfloks
Nydelig høstfloks som hittil i år har klart seg uten å bli angrepet av meldugg (var veldig plaget i fjor).


Gaillardia 'Kobold' - Staudekokarde

tirsdag 26. august 2008

Calla - en vakker plante

Denne ”stakkaren” her har jeg vel hatt i 3-4 år nå, men den har levd et omflakkende liv. Da jeg flyttet for 3 år siden ble den stående på lager stort sett uten tilsyn vinteren i gjennom, men den overlevde. Den første sommeren satte jeg den i en krukke, men nei den ville ikke blomstre. På ferie i sydligere strøk har jeg jo sett at de blir helt praktfulle i litt skyggefulle bed så i fjor prøvde jeg det – resultat: NULL blomstring. Inn i drivhuset for overvintring igjen. Og hva gjorde den, kom med blomster på feil tidspunkt! Den blomstret nemlig i mars. Da trodde jeg at alt håp var ute for blomstring ute i blomsterbedet.

Men jeg gir meg ikke så lett, så i våres ble den plantet ut igjen på et nyanlagt bed på østsiden av huset. Den vokste seg stor og fin, men med NULL blomster. For noen uker siden måtte den dessverre på flyttefot igjen fordi bedet måtte bort pga endringer i garasjeplanene. Så ble den stående i sånne grønne grønnsakskasser i plast i flere uker sammen med alle de andre plantene fra bedet inntil jeg for en drøy uke siden fikk somlet meg til å grave opp et nytt bed og få satt ned alle plantene.

Og i går kveld fikk jeg plutselig se at den endelig var klar til å komme med en blomst. Jublende glad løp jeg inn for å hente kameraet – måtte jo forevige den vakre blomsten!

mandag 25. august 2008

Lime

Jeg prøver meg med en ny farge. Denne gangen en som har blitt veldig populær de siste årene, og med rette! Limefargede blomster er nydelige, kanskje spesielt sammen med blått, lilla og skarp rosa.

Den første limefargede planten jeg hadde var Nicotiana ’Lime Green’. Sådde den vel første gangen for 5 eller 6 år siden, og den har blitt sådd i alle årene etterpå. Utvalget er kanskje ikke det største, men hvis man begynner å se seg om i hagen finner man kanskje flere enn man tror.

Har hørt at det nå har kommet en limefarget ridderspore – Delphinium ’Green Twist’, den må jeg bare ha etterhvert – jeg som er veldig glad i både limefarget og riddersporer!

Her er et utvalg av det som finnes i hagen hos meg











Nicotiana ‘Lime Green’ Agastashe ‘Golden Jubilee’
Fennikel Fennikel
Sedum spectabile Hosta ‘August Moon’
Tulipa ’Spring Green’ Zinnia ’Double Envy’
Alchemilla mollis Heuchera

søndag 24. august 2008

Fuchsia

Fuchsia er en annen av mine “samlerplanter”. Tidligere syntes jeg bare at det var en ”dillete” og ”tantete” plante, men for noen år tilbake fikk jeg noen Fuchsia-stiklinger i bytte mot et eller annet som jeg har glemt nå. Da fikk jeg plutselig et annet syn på denne planten som faktisk har enormt mange flotte og vakre varianter. Kanskje det blir en blogg for Fuchsia etter hvert også, vi får se.

Jeg har hatt en god del Fuchsia-planter de siste 6-7 årene og de har overvintret greit, og til og med overlevd overvintring på et lager uten tilsyn da jeg flyttet for 3 år siden. Men i vinter gikk det helt galt – kun 3 av nesten 40 planter overlevde vinteren! Det var første gang jeg overvintret dem i drivhus, men jeg tror ikke det var årsaken. Tror nok heller det var at jeg ga de for mye vann til å begynne med, og hadde glemt å skifte jord på dem (det var nemlig swellgel i jorda). Resultatet var i allefall at de gikk dukken, dvs råtnet.

Så da var det bare å sette i gang på nytt med nye stiklinger – 35 i tallet – ble handlet inn på våren/forsommeren i år. Fuchsia er en takknemmelig plante som ikke krever mye stell og som vokser fort. De fleste er nå store planter med mengder av blomster. Klok av skade har jeg nå tenkt å ha minst 2 av hver plante for overvintring - så i går ble det tatt stiklinger av de fleste sortene.

Her er noen få av de jeg har for øyeblikket










Blue Wave White Blush
Walz Jubelteen Pink Galore
Royal Velvet Rohees New Millenium

onsdag 20. august 2008

Krem, aprikos og fersken

Høres godt ut, ikke sant? Nå er det verken fruktene eller kremdotten det er snakk om, men planter i fargene krem, aprikos og fersken. Da jeg begynte å lete blant plantene i hagen fant jeg ikke mange kandidater, men noen er det da – de fleste veldig flotte synes jeg.



















Crocus ‘RomanceNarcissus ‘Ice King’
Tulipa fosteriana ‘Purissima’Tulipa ‘Casablanca’
Tagetes ‘Vanilla’Brugmansia - Engletrompet
Hemerocallis ‘Sahara Sands’Hemerocallis ‘Joan Senior’
Rosa ‘Claire Renessance’Erodium crispa

Bortskjemt

Det er verken planter eller grønnsaker som er bortskjemte altså, men JEG! Vi er to kollegaer som rundet et eller annet tall vi helst ikke snakker om i juni og i går ble det behørig feiret. Våre kollegaer hadde samlet inn penger til gave som vi nøt i fulle drag i går ettermiddag og kveld.

Først gikk ferden til Holmen Fjordhotell hvor vi fikk aromamassasje og ansiktsbehandling – fantastisk deilig, vi ble utrolig avslappet – nesten salige. Etterpå var jeg en tur i boblebadet og svømte en del lengder i det deilige bassenget, mens min kollega benyttet trimrommet. Det hele var utrolig deilig og kan anbefales på det varmeste.


Deretter bar det av sted til Bølgen & Moi sammen med våre nærmeste kollegaer for å nyte middagen. Bølgen & Moi ligger flott til ute på Høvikodden, synd været var for dårlig til å sitte ute i går. Og middagen var virkelig en nytelse – fantastisk god mat, her er det som ble servert




Marinerte asparges i lag med egenhendig røkt laks. Baby leaves og urtevinaigrette.
Langtidsbakt ytrefilet med spisskål vendt i bearnaise, fondantpotet, vaniljesyltet tomat og balsamicoreduksjon.
Sjokoladefondant med is og jordbær

Skulle jeg ha noe negativt å si må det være at det virket som om ”vår” kelner hadde litt for lite kunnskap både om hva som ble servert av mat og drikke, hva som var tilgjengelig av drikke og at han var veldig dårlig til å følge opp påfyll av bl.a. vann underveis.

Men vi hadde altså en helt fantastisk dag på Holmen og ikke minst en kjempehyggelig kveld sammen med kollegaene på Bølgen & Moi.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin