fredag 24. oktober 2008

Arboretet i Bergen

Arboretet i Bergen ligger nydelig til ute på Milde og strekker seg over et ca. 500 dekar stort område. 

I tilknytning til Arboretet ligger også den ca. 70 mål store Botaniske hagen som jeg har skrevet om HER.

 

 

 

 

Plantesamlingen omfatter mer enn 5000 forskjellige planteslag og Arboretet har Norden største Rhododendron-samling med over 600 kultivarer og ca 300 arter.  I tillegg har de også Norges største rosesamling med over 500 sorter.  Ut over dette finnes det eksotiske busker og trær fra flere steder rundt om i verden, bl.a. Nord-Amerika, Øst-Asia og den Sørlige halvkule.

 

Vår ferie i år var dessverre altfor sent til at vi skulle få med oss Rhododendron-blomstringen, men jeg lurer meg på om jeg ikke må en tur til Bergen ifm jobben til våren/for-sommeren neste år :-)  For det tror jeg må være litt av et syn!

Arboretet består i hovedsak av store områder med Rhododendron og andre busker/trær, en rosehage, en lynghage og Blondehuset.

 

Blondehuset benyttes både av 'Arboretets venner" og sangkoret "Kor e' Vi" som også driver kafé der i sommerhelgene.  Huset sto tidligere ved Haukeland Sykehus, men ble flyttet derfra i 1973 og satt opp i Arboretet i 1992.  Utenfor Blondehuset er det plantet pryd- og nyttevekster fra før 1900. 

Bare en ting å si - kjempekoselig og veldig gode vafler!

 

 

Rosariet ble åpnet i 1985 og har økt fra dengang 100 sorter til dagens drøyt 500.

Rosariet ligger nydelig til med utsikt over fjorden.

 

 

 

 

Her er lite utvalg av rosene

Rosa DornroschenschlossSababurg Rosa 'Acapella'


Rosa 'Memoire'

Rosa 'Barkarole' Rosa 'Schwartze Madonna'

 

 

Lynghagen ligger i tilknytning til veksthusene og har et gunstig lokalklima.  Den lille hagen inneholder kombinasjoner som lyng og liljer, bunndekkerharmoni, fargefelt, sære vokseformer og lyng som kantplante m.m.  Denne delen av Arboretet går gradvis over i samlingen med dvergbartrær.

 

 

 

Rhododendron-delen av Arboretet er mildt sagt imponerende og en eller annen gang skal jeg dit mens de blomstrer.  Det må være litt av en opplevelse. 

 

Det er bygget opp to samlinger; en i Nydalen med 2.300 eksemplarer av 600 forskjellige navnesorter, og en nær Mørkevatnet med 1.700 eksemplarer av ca. 300 arter.

 

 

 

Hvis du tilfeldigvis skulle være i Bergen og ha noen timer til overs - ta deg en tur til Arboretet/Botanisk hage - det tror jeg ikke du kommer til å angre på :-)

1 kommentar:

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin